Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İngiltere Başbakanı Cameron Brüksel'de sunulan teklifi 'yeteri kadar iyi' bulmadı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İngiltere Başbakanı Cameron Brüksel'de sunulan teklifi 'yeteri kadar iyi' bulmadı

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere Başbakanı Cameron, AB'de kalmak için öne sürdüğü şartlarda bir anlaşmaya varmak için geldiği Brüksel'de kendisine sunulan teklifi "yeteri kadar iyi" olmadığı için reddetti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin AB'de kalmak için öne sürdüğü şartlarla ilgili AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'la yaptığı görüşmede bir anlaşmaya varamadı.

Cameron, İsveç ve Danimarka ziyaretlerini iptal ederek geldiği Brüksel'de istediği sonuca ulaşamadı. Önce AB Komisyonu Başkanı Juncker, ardından Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile bir araya gelen Cameron, görüşmelerde şartlarını bir kez daha masaya getirdi.

"İmdat freni" teklifi

Bunlar arasında yer alan "AB üyesi ülkelerden İngiltere'ye gelen göçmenlerin devlet yardımları alabilmesi için ülkede en az 4 yıl yaşaması" şartında anlaşma sağlanamadı. Görüşmede Juncker, İngiltere'ye, sosyal yardım sisteminin sarsılması durumunda geçici olarak yeni göçmenlere yardımların kesilmesini öngören "imdat freni" teklifinde bulundu. Teklifte, sosyal yardım sisteminin sarsılıp sarsılmadığı ile ilgili kararı ise AB üyelerinin vereceği belirtildi.

"Yeteri kadar iyi değil. Ancak ilerleme kaydediyoruz"

Bu teklifi reddeden Cameron, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, 4 yıl şartında ısrar ederek "Avantadan bir şey elde edilmesi fikrine bir son verilmesini istiyoruz. Masada şimdi yeni bir teklif var. Yeteri kadar iyi değil. Üzerinde daha fazla çalışmaya gerek var ancak ilerleme kaydediyoruz" dedi.

"Cameron'ın hali içler acısı"

Teklif, AB'ye şüpheyle yaklaşan İngilizler tarafından hakaret olarak görüldü. Muhafazakar Parti Milletvekili John Redwood, İngiliz basınına yaptığı açıklamada, "Bu teklif, Birleşik Krallık'a bir hakaret. Ciddi bir teklif değil. Sosyal yardımların kesilmesi kararının alınabilmesi için AB üyelerine yalvarmamız gerekecek" ifadesini kullandı.

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) Genel Başkanı Nigel Farage ise BBC'ye yaptığı açıklamada, Cameron'ı eleştirerek, "Şimdi, bir sonraki AB Zirvesi'ne gidecek ve daha fazlasını isteyecek. Oliver Twist romanındaki çocuk gibi 'Lütfen efendim, biraz daha imtiyaz alabilir miyim' diyecek. İçler acısı" diye konuştu.

Diğer üyeler ayrımcılık suçlamasında bulunuyor

Buna karşın İngiltere'nin AB'de kalmasını isteyen diğer üye ülkeler, Londra'nın şartının vatandaşlarına karşı ayrımcı olduğunu savunuyor. Çek Cumhuriyeti, mevcut teklifin en iyi çözüm olduğunu belirtirken Polonyalı yetkililer ise vatandaşlarının diğer AB üyesi ülkelerdeki haklarından mahrum bırakılamayacağını bildirdi.

Bugünkü görüşmelerinden bir sonuç elde edemeyen Cameron, pazar günü AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, 18 Şubat'taki AB Liderler Zirvesi öncesi ise Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşecek.

Cameron'ın diğer şartları

Cameron​, 4 yıl şartının yanı sıra, AB'den İngiltere gibi Avro Bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygılı olunması, milli parlamentolara daha fazla rol verilmesi ile AB'nin yetki ve sorumluluğunu artıracak adımlardan kaçınılmasını talep ediyor.

İngiltere Başbakanı, eğer bu şartlar karşılanmazsa ülkesinin AB'deki geleceğinin referanduma sunulacağı tehdidinde bulunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...