BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Saraydan ‘güllaç imparatorluğu’na

Saraydan ‘güllaç imparatorluğu’na

Osmanlı sarayına güllaç dökerek işe başlayan Şehremini’deki Saffet Abdullah firması, dört kuşaktır yürüttüğü işini, bugün güllaç imparatorluğuna taşıdı. Şirket, Amerika ve Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor



> KOBİ Türkiyem - Mehmet Gel Ramazan tatlısı güllacın dünyadaki en eski üreticisi Şehremini’deki Saffet Abdullah firması 125 yılı geride bırakmanın gururunu yaşıyor. Onların hikâyesi dedeleri Abdullah Ustanın 1878’de Osmanlı-Rus savaşında Kırım’dan göç edip Şehremini’ye yerleşmesiyle başlar. Bekir Efendi isminde bir zatın yanına giren Abdullah Usta, ondan güllaç yapmanın inceliklerini öğrenir, önceleri saraya güllaç dökmeyle işe koyulan Abdullah usta, Bekir Efendinin 1881’de ölümü üzerine bu işi tamamıyla üzerine alır. Zamanla saray mönüsünde özel bir yer edinen güllaca olan talebin artmasıyla seri üretime geçme zorunluluğu doğar, ardından İstanbullu da bu tadın farkına varır, derken bir güllaç imparatorluğu doğar. Dördüncü kuşak iş başında Şirketi bugün 4. kuşak çocukları Gürsel ve Erdal Arseven yönetiyorlar. Gürsel Arseven, 125 yıllık güllaç imparatorluğunun bugüne geliş öyküsünü anlatırken şöyle konuşuyor; “Bizim aile güllaç üretmeye ilk kez 1881 yılında büyük dedem Abdullah Efendi’nin Osmanlı sarayına güllaç dökmesiyle başlamış. Sonra bu iş onlardan dedem Saffet Efendi’ye geçmiş. Abdullah Efendi de, Saffet Efendi de yaklaşık 40’ar yıl devam ettirmişler bu işi. Alamet-i farikamız Saffet Abdullah ismi de bize onlardan kaldı. 1960 yılından bu yana da amcam İlhan Ergezer ile Yalçın Ergezer devam ediyor. Bizler de arkadan geliyoruz 4. kuşak olarak. “ Güllaçlar Amerika’da Sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya güllaç yetiştirmeye çalışan firma, bu sene tam 500 kilogram güllacı ABD’ye ihraç etmeyi planlıyor. Geçen yıl ise 300 kilogram güllaç Amerika’ya ihraç edilmiş. Yurt dışında yaşayan Türkler dolayısıyla Avrupa’ya ciddi miktarlarda güllaç ihracatı devam ediyor. İngiltere, Almanya, İsviçre, Arap ülkeleri, Suriye Saffet Abdullah’ın en çok ihracat yaptığı ülkeler. Gürsel Arseven, üretim aşaması hayli zor olan güllacı daha çok ihraç edebilmek için endüstriyel üretime geçmek yerine geleneksel yöntemlerle üretme kararı aldıklarını söylüyor. Kararın gerekçesi ise lezzeti bozmamak. Gürsel Arseven, bu konuda; “Üretimde daha hızlı olabilmek adına bir ara otomasyona geçmenin yolunu aramıştık ancak o tadı tutturamayınca geleneksel yöntemlere devam kararı aldık” diyerek özetliyor. > Katkı maddesiz Güllaç, mısır nişastası, un ve sudan oluşan, herhangi bir katkı malzemesi içermeyen tamamen doğal bir ürün. Yapımı da şöyle: Mısır nişastası ve un karıştırılıp sulandırılıyor. Ardından bu karışım kepçeyle tavaya dökülerek pişiriliyor. Güllaç yaprağı haline getiriliyor ve kurutuluyor. Gürsel Arseven, iyi güllacın sırrını şöyle tarif ediyor: “Tamamen işçilikte yatıyor. Güllaç yufkasının kalınlığını tutturmak ustanın marifetine kalıyor. Yaklaşık 30-35 gram ağırlığında bir güllaç yaprağı idealdir. Çünkü yaprak kalın olursa lapalaşır, ince olursa da çabuk kırılır.” > KOBİ FISILTI... Kariyer ve krediniz hazır Bilişim işinde kariyer yapmak isteyip de finansman bulamadığı için sertifika programlarından geçemeyenlere Denizbank ve Bilişim Eğitim Merkezi çok iyi bir fırsat sunuyor. Bilişim Eğitim Merkezi ve DenizBank iş birliği ile gerçekleştirilecek olan “Bilişim’de Kariyeriniz de Krediniz de Hazır” kampanyasıyla eğitim ücretleri, ilk taksit ödemesini istenildiği takdirde 6 aya kadar öteleme ve kredi taksitlerini 3 yıl boyunca aylık taksitler halinde ödeyebilme imkânı sunuluyor. Dünyaya ‘su’ öğretiyoruz Su Vakfı, bir süredir uzaktan eğitimle mühendislik eğitimi vermeye başlamış. Bu eğitimlere yurt içinden ve dışından üniversite öğrencileri, akademisyenler ve su ve temiz enerji uzmanları katılıyormuş. Hidroloji, baraj yönetimi, su tasarrufu ve temiz enerji alanlarında dersler veriliyormuş. En önemlisi ise bu derslerin dünyaca tanınmış Türk bilim adamlarınca veriliyor olması. Umarım su sıkıntısını yaşadığımız şu günlerde içimizdeki değerlerden faydalanmayı biliriz.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT