Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Latin Amerika, Türk yatırımcısının yeni gözdesi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Latin Amerika, Türk yatırımcısının yeni gözdesi

Ekonomi Haberleri  / AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şili, Peru ve Ekvador'dan oluşan Latin Amerika seyahatinin, Türk yatırımcısına yeni pazarlar oluşturması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekvador, Peru ve Şili'de gerçekleştireceği temasların, Türkiye'nin bu ülkelerle ekonomik ilişkilerini canlandırması öngörülüyor.

AA muhabirinin Ekonomi Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Şili ile 2009 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) ardından hızla gelişmeye başlayan ticari ilişkiler 2011’de anlaşmanın resmen yürürlüğe girmesiyle 604,9 milyon dolarlık hacme ulaştı. Ayrıca söz konusu STA, Latin Amerika bölgesinde yapılan ilk STA olması nedeniyle önem taşıdı.

Türkiye'nin 2014'te Latin Amerika ve Karayipler Bölgesinde ihracatında 5, ithalatında 4. sırada yer alan Şili ile 2015 kasım sonu itibarıyla ticaret hacmi 418,5 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bunun 166,6 milyon doları ihracat, 251,9 milyon doları ise ithalat oldu. Şili'den ithal edilen ürünlerin başında rafine bakır ve bakır alaşımları gelirken, ihracatta ilk sırayı eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtları ile demir-çelik çubuklar aldı. 

Ekvador'a en çok demir-çelik ihraç edildi

Ekvador, 2014 yılında 25,7 milyar dolar ihracat ve 27,5 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Söz konusu ülkenin ihracatında ABD, Şili ve Peru, ithalatında ise ABD, Çin ve Kolombiya ilk sıralarda yer aldı.

Peru TPP anlaşmasına da taraf

Peru'da, 2002-2015 yıllarında Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımı bulunmuyor. Bu ay itibarıyla Türk müteahhitlik firmaları tarafından üstlenilmiş 12 milyon dolarlık 2 proje yürütülüyor. Peru ile Türkiye arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması bulunmuyor. Öte yandan bu ay itibarıyla Türkiye'de 3 Peru sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. 

2014 yılında en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke sırasıyla Çin, ABD ve İsviçre olan Peru'nun ihracat yaptığı ülke sıralamasında Türkiye, 49. sırada yer aldı. 

Ekvador'da 700 milyon dolarlık anlaşma

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, bir yandan güçlü oldukları mevcut pazarlardaki varlıklarını muhafaza ederek ve güçlerini artırarak sağlamlaştırdıklarını, bir yandan da yükselen pazarlara entegre olup buralardaki pazar paylarını arttırdıklarını belirtti. 

"Türkiye’nin gücü ve potansiyeli Peru’ya da ulaştırılmalı"

Türk Peru Resmi Ticaret Odası Başkanı Ali Yeni, Türkiye'nin Peru'ya yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ve altyapı projelerinden toplu konut ve sitelere, her türlü inşaat malzemeleri, otomotiv yedek parçaları, madencilik ve ekipmanlarının da aralarında bulunduğu birçok alanda ihracat yapabileceğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin önemine işaret eden Yeni, "Türkiye’nin gücü ve potansiyeli, sadece yakın ve konvansiyonel pazarlara değil, dünyanın her tarafına, dünyanın öbür ucundaki Peru’ya da ulaştırılmalı, hem de kalıcı bir şekilde" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...