Madaya'da 16 kişi daha açlıktan öldü

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Madaya'da 16 kişi daha açlıktan öldü

DÜNYA Haberleri  / AA

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Suriye rejimi ve Hizbullah militanlarının kuşatması altındaki Madaya kasabasında BM'nin yardım konvoylarının ulaşmasının ardından 16 kişinin daha öldüğünü açıkladı.

MSF'nin raporunda, BM yardım konvoylarının ay başında kasabaya girdiği hatırlatıldı. Bu yardıma rağmen sorunun devam ettiğini bildiren örgüt, en az 320 yetersiz beslenme vakasının yaşandığını, bunlardan 33'ünün durumunun ağır olduğunu ve eğer derhal tedavi edilmezlerse ölebilecekleri uyarısında bulundu.

Son bir ayda 16 kişinin daha öldüğünü açıklayan örgüt, Şam'ın Muaddamiye kasabasında abluka nedeniyle yetersiz beslenme vakalarının görülmeye başlandığını da bildirdi.

MSF Operasyon Direktörü Brice de le Vingne, Madaya'da derhal kalıcı olarak bağımsız sağlık personeli bulundurulmasına ihtiyaç bulunduğunu belirterek, "İnsanların sağlık hizmetlerine erişimi çok kısıtlıyken, kasabada sağlık durumunun kötüleşeceğini düşünüyoruz" dedi. MSF yetkilisi, ablukanın derhal kaldırılması çağrısı da yaptı.

7 aydır abluka altında, halk kedi yiyor

Şam'ın kuzeybatısında yer alan Madaya, 7 aydan bu yana rejim güçleri ile Hizbullah militanlarının kuşatması altında. Rejim askerleri ve Hizbullah'ın, 40 bin nüfuslu Madaya çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan kasaba sakinleri, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Halk, hayatta kalabilmek için ağaç yaprakları hatta kedi yemek zorunda kalıyor.

En az 46 kişi açlıktan öldü

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, abluka sebebiyle kasabada geçen ay 30 kişinin açlıktan hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Son 16 ölümle beraber açlık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 50'ye yaklaştı.

BM rakamlarına göre yaklaşık 4,5 milyon Suriyeli, ülkede ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor, 400 bini ise abluka altındaki 15 bölgede temel hayati ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.

Suriyeli muhalifler, Cenevre'deki görüşmelere katılmak için abluka altındaki yerlere yardım götürülmesini şart koşmuştu. Bu konuda garanti verilmesinin ardından muhalifler, görüşmelere katılacaklarını açıklamıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...