Kırım Tatarları Rusya'nın hak ihlallerini anlattı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kırım Tatarları Rusya'nın hak ihlallerini anlattı

DÜNYA Haberleri  / AA

Kırım Tatarları, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland'ın gönderdiği heyete Rusya'nın Kırım'da gerçekleştirdiği hak ihlallerini anlattı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland tarafından insan hakları durumuyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Kırım'a gönderilen heyetin, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri ve Kırımlı Tatar aktivistlerle görüştüğü bildirildi.

Kırım Haber Ajansı’nın verdiği bilgiye göre, Kırım’da Avrupa Konseyi İnsan Hakları Özel Gözlem Misyonu Başkanı Gerard Studman ve beraberindeki heyet, Kırımlı Tatarlar ile bir araya geldi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov başkanlığında yapılan görüşmede, heyete yarımadada Rus yönetiminin Kırım Tatarlarının haklarını ihlal etmeye yönelik eylemleri anlatıldı.

Ümerov, heyetle yapılan görüşmede, Rus yönetiminin Müslümanlara karşı olumsuz davranışlarını, sebepsiz yere Tatarlara ait ev ve iş yerlerinde arama yapıldığını, Tatarlara haksız yere cezalar kesildiğini, Tatarların kaçırılmaları ve kaybolmalarını anlattı.

Kırım Tatarlarına ait medya kuruluşlarının faaliyetlerinin engellendiğini de aktaran Ümerov, Rusya’nın yargı yetkisini tanımadıklarını vurguladı. Ümerov, Avrupalı heyete, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde düzenli olarak Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilciliğinin bulunmasını da teklif etti.

Kırım'a son bir yıldır hiçbir uluslararası örgüt gidememişti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland‘ın gönderdiği heyet, insan hakları, medya özgürlüğü, azınlık hakları, cezaevlerinin koşulları, yolsuzlukla mücadele gibi konularda bağımsız inceleme gerçekleştirmek üzere geçen hafta Kırım’a gelmişti. İsviçreli diplomat Gerard Stoudman'ın başkanlık ettiği heyet Kırım’daki incelemelerini en geç mart ayında rapor halinde Avrupa Konseyi’ne sunacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...