Türkmenler Türkiye'ye geliyor...

Düzenleyen: / Kaynak: Milliyet
Türkmenler Türkiye'ye geliyor...

DÜNYA Haberleri  / Milliyet

Suriye'de Rus uçaklarının bombaladığı köylerinden kaçarak Hatay’ın Yayladağı sınırındaki Yamadi Kampı’na sığınan Bayır Bucak Türkmenleri, çatışmaların bulundukları bölgeye yakınlaşması üzerine kafileler halinde Türkiye’ye giriş yapmaya devam ediyor. Dün gece itibariyle Türkiye’ye giriş yapan Suriyeli Türkmen ve Arap ailelerin sayısı 1635’e ulaştı.

Yamadi Kampı’nda bulunan çoğunluğunu çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğu sığınmacılar, Yayladağı’nın Pulluyazı Köyü’ndeki sınır noktasında, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda karşılanıyor. Burada biyometrik kayıt işlemlerinin ardından, ailelerin bir kısmı akrabalarının yanına yerleştirilirken, Türkiye’de yanına gidecek yakını bulunmayan diğerleri ise afad’ın Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa’daki barınma merkezlerine sevk ediliyor.

 KİTLESEL GÖÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ DEVREDE
 

AFAD’ın koordine ettiği sığınmacı kabullerinde, 2014’te Ayn el-Arap’tan ülkemize yönelen nüfus hareketleri için uygulanmış olan Kitlesel Göç Yönetimi Sistemi faaliyete geçirildi. Bu kapsamda; AFAD, sağlık Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden 202 personel görevlendirildi. Bölgeye ayrıca; Mobil Koordinasyon Merkezi, Mobil İkram Aracı, Mobil Mutfak TIR’ı, Mobil Fırın Aracı, 6 Ambulans ve 8 araç sevk edildi.
 
Güvenlik güçlerinin oluşturduğu kontrol noktasından giriş yapan ailelere Türk Kızılayı tarafından gıda yardımı yapılıyor.
 
Hasta ve yaralılar 112 Acil Servis ve UMKE ekipleri tarafından tedavi ediliyor. Ailelerin biyometrik kayıt işlemleri ise, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü personeli tarafından, Yayladağı çadır kentinde bulunan AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.
 
TÜRKMENDAĞI'NDA ÇATIŞMALAR YOĞUNLAŞTI...
 
Suriye’nin Lazkiye kırsalında yer alan Kelez köyü ve çevresinde çatışmalar yoğunlaştı.
 
Alınan bilgiye göre, bölgedeki patlama ve çatışma sesleri Yayladağı ilçesine bağlı sınır mahallelerinden duyulurken, Türkmen köylerinden yükselen dumanlar ilçe merkezinden de görülebiliyor. Türkiye sınırına yakın Türkmen köyleri, savaş uçakları, havan ve füzelerle vurulurken, rejim güçleri de karadan bölgeye girmeye çalışıyor.
 
Muhaliflerin de karşılık verdiği noktada şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
 
SURİYE ORDUSU KRİTİK NOKTAYI ALDI
 
Suriye ordusunun Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle Türkiye sınırında bulunan ve stratejik öneme sahip olan Lazkiye kentinin kuzeydoğusundaki Navara kasabasını aldığı belirtiliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Milliyet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...