Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Balık ağları için geliştirildi, hastanelerde de kullanılacak

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Balık ağları için geliştirildi, hastanelerde de kullanılacak

SAĞLIK Haberleri  / AA

Akdeniz Üniversitesinde geliştirilen antibakteriyel boya ile balık ağlarında oluşan kirliliğin önlenmesinin yanı sıra hastanelerde de hijyenik ortam sağlanacak.

Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Akarsu tarafından balık ağlarında oluşan yosunların önlenmesi amacıyla geliştirilen antibakteriyel boya, hastanelerdeki mikroorganizma, mantar ve virüs oluşumunun önlenmesi amacıyla da kullanılacak.

Akarsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık ağları için geliştirdiği antibakteriyel boyanın yıllarca su altında kalan ağlarda oluşan yosun başta olmak üzere çevre kirliliğine sebep yol açacak diğer atıkların oluşmasını da engellediğini bildirdi.

Projenin çıkış noktasının, balık ağlarındaki yosun kirliliğini önlemek olduğunu vurgulayan Akarsu, "Balık ağları kapalı ortam balık yetiştiriciliğinde çok fazla kullanıldığı için bunlar zamanla yosunlaşıyor ve gözenekleri kapanıyor. Gözenekler kapanınca ve taze su giriş-çıkışı olmayınca sağlıklı balık yetişmiyor" dedi.

Geliştirdikleri boyayı Ege Bölgesi'ndeki bazı balık çiftliklerinde başarıyla uyguladıklarını ifade eden Akarsu, gelen talep üzerine Antalya Teknokenti'ndeki Ar-Ge firmalarınca üretimine başlanıldığını aktardı. Boyanın çevreye zarar verici etkisi olmadığını belirten Akarsu, güneş ışığıyla kendi kendini temizlediğini vurguladı.

Yoğun bakım ünitelerinde deneniyor

Ağlar için geliştirilen boyanın başka alanlarda da kullanıma açık olduğuna değinen Akarsu, yaptıkları incelemelerde boyanın birçok bakteri çeşidini yok ettiğini tespit ettiklerini dile getirdi.

Hijyenik yüzeyler için de bu boyanın kullanılmasının gündeme geldiğini belirten Akarsu, "Çalışmalarımız sırasında kapalı ortamda floresan ışığıyla da boyanın aktif hale gelerek bakterileri yok ettiğini tespit ettik. Bu yönde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Şu anda birçok hastane ve özellikle yoğun bakım ünitelerinde denemelerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...