Ahmet'i getirmek için erken

Ahmet'i getirmek için erken

GÜNDEM Haberleri

AB Bakanı Egemen Bağış, "Ailesi istesin Ahmet Kaya'nın mezarını getiririz" demişti. Paris'te yaşayan Gülten Kaya eşiyle ilgili sözlere mesafeli yaklaştı: Ayıplardan arınmamızı sağlayacak sürecin daha çok başındayız.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, önceki gün Ahmet Kaya'nın Paris'te Pere La Chaise Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret etmesinin ardından, ailesinin izin vermesi hâlinde sanatçının naaşının Türkiye'ye getirilebileceğini ifade etti.
Paris'te hayatını sürdüren Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, bu konudaki çağrıya mesafeli yaklaşıyor: "Eski Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sayın Başbakanın düşüncesi olarak da aktarmıştı bana, Ahmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmesini. O zaman kendisine de, Sayın Başbakan'a da teşekkür etmiştim. Bu konuda fikrim aynı. Bunun için Türkiye'nin daha çok yol alması gerekiyor. Daha dün Karadeniz'de yaşananlar bile bize bu zihniyet zehirlenmesinin tedavisinin daha çok zaman alacağını gösteriyor. Türkiye'nin problemi, o zihniyetle başa çıkabilmektir. Yüzleşmemizi, hesaplaşmamızı, ayıplardan, arınmamızı sağlayacak bir sürecin belki çok başındayız. Adım attık; ama nasıl yürüyeceğizi bilmiyoruz. Ahmet Kaya'nın da şu aşamada Türkiye'ye gelmesi, bu yüzleşmenin de yapılmaması demektir. Ayıplarımızın üstünü kapatmadan 'Artık bitti, tamam' demeden, tamamen arınana kadar, bu ayıplar bir daha yaşanmayacak diyene kadar, Ahmet, Fransa'da kalmak zorunda! Türkiye'nin sağlığı bozuldu. Önce Türkiye'yi sağlığına kavuşturalım. Tarih de bazen kendi hatalarıyla beraber vardır. Tarihle çok oynamamak gerekiyor. Bu noktada tarih, bir sanatçının anadilinde şarkı söylemesi üzerinden yazıldı. Bunu değiştiremeyiz. Ahmet Kaya'nın mezarının buraya gelmesi, o gerçeği değiştiremeyecektir."
Egemen Bağış'ın, eşinin mezarını ziyaretini "değerli" bulduğunu söyleyen Gülten Kaya, bu ziyaretin bir bellek tazeleme olduğunu ve aynı zamanda Ahmet Kaya'yla yüzleşmek anlamına geldiğine inanıyor. Kaya, "Bir hükümet temsilcisinin bu cümleleri kurması, toplumun geniş kesimine bu cümlelerin ulaşması da ülkenin geleceği açısından önemlidir. Medya Ahmet Kaya sınavını kaybetti. Ama toplumsal barış sınavını kaybetmemeli. Önce o gazete, (Hürriyet) 'Türkiye Türklerindir' cümlesini oradan kaldırmalı. Barış sürecinde başbakanın yükü ağır, onun elini güçlendirmeliyiz!" diye konuştu. Kürt meselesinin çözümü noktasında başlayan bir süreç olduğunu belirten Gülten Kaya, her geçen gün beklentilerin arttığını düşündüğü süreçle ilgili ise şu ifadeleri kullanıyor: "Hepimizin ciddi beklentilerle donatıldığı bir süreç bu. Her geçen gün beklentiler artıyor. Bu ülkeyle ilgili umudu taşımak zorundayız. O umudu yükseltmenin de birer parçası olmak zorundayız. Ben de bunun bir parçası olmak zorunda hissediyorum kendimi. İnsani olarak da, kendi yurdum adına da böyle. Başbakanın kurduğu 'iktidarımın gideceğini de bilsem sorunu çözmeye çalışacağım' cümlesi, tarihsel bir cümle. O cümleden vazgeçmemesini umut ediyorum. Çünkü toplumun büyük bir desteğiyle iktidar olmuş bir başbakandan bahsediyoruz. Bu ülkenin en büyük yarasını tedavi edip kaderini değiştirmekten bahsediyoruz. Çözümden yana tabii ki umutluyum. Diasporadan Kandil'e kadar, komşu ülkelerdeki Kürt nüfustan ABD'ye kadar birçok ayak olacak. Bütün bunlar belki de çözümü zorlaştıracak. Başbakanın sorumluluğu çok ağır. Onun elini güçlendirmek zorundayız."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...