'Dost ülkelerle uluslararası toplumdan güvenceler aldık'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Dost ülkelerle uluslararası toplumdan güvenceler aldık'

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu MYK sözcülerinden Muslat, Cenevre'deki görüşmelere dair, "Biz, dost ülkelerle uluslararası toplumdan güvenceler aldık ve Mistura'dan pozitif mesajlar aldık" dedi.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcülerinden Salim el-Muslat, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'dan pozitif mesajlar aldıklarını belirterek, "Suriye'deki acıların son bulması için çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz" dedi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde Mistura'nın rejim ve muhaliflerle ayrı ayrı yaptığı ön görüşmelerle başlayan Suriye barış müzakerelerinin dördüncü gününde, MYK üyeleri kendi aralarında toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının düzenlendiği otelde, AA muhabirine açıklamada bulunan Muslat, MYK heyeti olarak aldıkları pozitif mesajlar doğrultusunda BM temsilcisiyle görüşmeye karar verdiklerini söyledi.

Salim el-Muslat, şöyle konuştu:

"Cenevre'ye Mistura ile BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 nolu karar tasarısında kabul edilen yol haritasının hayata geçirilmesini, yani insani yardımların ulaştırılması, kuşatmaların kaldırılması ve sivillere yönelik saldırıların son bulmasını talep etmek için geldik. Biz, dost ülkelerle uluslararası toplumdan güvenceler aldık ve Mistura'dan pozitif mesajlar aldık. Suriye'deki acıların son bulması için çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz."

Muslat, Mistura'nın bugün TSİ ile 18.00'de, MYK heyetiyle görüşeceğini bildirdi.

Muhaliflerin talebi

MYK, görüşmelerde yer almak için kuşatmaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması, insani yardımların ulaştırılması ve Rus hava saldırılarının durdurulmasını talep ediyor.
Görüşmelerin gündemini geçen yıl 14 Kasım'da Viyana'da belirlenen 18 Aralık'ta BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 nolu karar tasarısında kabul edilen yol haritasının hayata geçirilmesi oluşturuyor.

Buna göre, Suriyelilerin öncülüğünde ilk 6 ay içinde yani hazirana kadar tarafların müzakereleri sonuçlandırıp geçiş hükümeti kurması, bu sırada sahada ateşkes sağlanması öngörülüyor. Ardından 12 ay içinde yeni anayasa hazırlanması ve adil bir seçim gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...