Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Rafsancani'den muhafazakarlara "Humeyni" eleştirisi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rafsancani'den muhafazakarlara "Humeyni" eleştirisi

DÜNYA Haberleri  / AA

Eski İran Cumhurbaşkanı Rafsancani, İran devrim lideri Humeyni'nin torununun Uzmanlar Meclisi adaylığının reddedilmesini eleştirdi.

İran'da Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı ve Eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin İran devrim lideri Humeyni'nin torununun Uzmanlar Meclisi adaylığının reddedilmesini eleştirdiği bildirildi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Humeyni'nin sürgünden İran'a dönüşünün yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen anma töreninde konuşan Rafsancani, muhafazakar kanada sert eleştirilerde bulundu. 

Rafsancani, Humeyni'nin torunu Hasan Humeyni'ye adaylık izni vermeyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'ni elinde bulunduran muhafazakarlara hitaben, "Onlar tıpkı dedesi gibi biri olan Humeyni'nin torununa yeterlilik vermedi" dedi.

Muhafazakar kanada, "Size cuma namazı kürsüsünü, Radyo ve Televizyon Kurumunu kim verdi" diyerek tepki gösteren Rafsancani, halkın istediği adaya oy verme hakkı olduğuna vurgu yaptı.

İran'da 26 Şubat'ta eş zamanlı düzenlenecek Uzmanlar Meclisi ve Parlamento Seçimleri'ne katılmak isteyen adayların yeterliliğini denetleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin, aralarında mevcut milletvekillerinin de bulunduğu çoğu reformcu kanattan birçok adaya seçimlere katılma izni vermemesi, ülkede tartışmalara yol açmıştı.

Ülkenin en üst otoritesi olan dini lider Ali Hamaney, parlamento seçimlerinde aday olmak isteyen birçok reformcunun adaylığına onay vermeyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne destek verirken, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise kararları eleştirmişti.

Ülkenin en kritik kurumlarından sayılan Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin 12 üyesinden 6'sı ve Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu'nun Genel Müdürü doğrudan Hamaney tarafından atanıyor. Ülkedeki geçici cuma imamları da Hamaney'i temsilen halka hitap etme yetkisine sahip bulunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...