İshal bebeği öldürebilir

Düzenleyen:
İshal bebeği öldürebilir

SAĞLIK Haberleri

2 yaşından küçük çocuklarda tekrarlayan ishal tehlikeli. Rota virüsü enfeksiyonu sebebiyle ülkemizde yılda yaklaşık 30 bin çocuk hayatını kaybediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Genellikle kış mevsiminde gelişen ve ani başlangıçlı ishalin başlıca sorumlusunun rota virüsü enfeksiyonu olduğunu söyleyen Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Altay Yücel, çocuklarda tekrarlayan ishal ve kusma vakalarına karşı dikkatli olmaları konusunda anne-babaları uyardı. 
Yapılan çalışmalara göre; ülkemizde 5 yaş altı çocuklarda görülen ishallerin neredeyse yarısına rota virüsünün yol açtığını belirten Dr. Yücel, “Virüsü alan 65 çocuktan biri hastaneye yatıyor ve her 300 çocuktan biri hayatını kaybediyor. Ülkemizde ishalli hastalıklarla mücadele programı ve ağızdan sıvı tedavisinin yaygınlaşması sayesinde son yıllarda ishale bağlı ölümler azalmasına rağmen, rota virüsü sebebiyle yılda yaklaşık 30 bin çocuk hayatını kaybetmektedir” diye konuştu.
SIVI DESTEĞİ ŞART
Rota virüsü enfeksiyonunun hasta çocuğun kullandığı tuvaletlerden, oyuncaklardan veya dokunduğu yerlerden geçebileceğini hatırlatan Dr. Yücel, “Enfeksiyon, genellikle tekrarlayan kusma ve ateşle birlikte çok kötü kokulu kansız ishal ile karın ağrısı ve ağır halsizliğe sebep oluyor. Rota virüsü ciddi tablolara yol açabildiği için anne-babaların bu belirtiler geliştiğinde zaman kaybetmeden hastaneye başvurmaları gerekiyor” diye konuştu.
Dr. Yücel, Rota virüsün yol açtığı enfeksiyonun tedavisinde en önemli hareketin kaybedilen sıvının yerine konulması olduğunu belirtti.

ANNE SÜTÜ VE AŞI KORUYOR

Rota virüs enfeksiyonunda antibiyotik tedavisinin etkisiz olduğunu söyleyen Dr. Yücel “Hastaneye yatırılan çocukta sıvı kaybını önlemek ve düzeltmek amacıyla ağızdan veya damar yolundan sıvı veriliyor. Anne sütüyle beslenen çocuklarda hastalığın daha hafif geçtiği bildirilmiş. Dolayısıyla emzirme dönemindeki bebeklerin anne sütüyle beslenmelerine devam etmeleri çok önemli. Rota virüsünden korunmanın tek yolu ise aşılamadır” dedi. Dr. Yücel alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
l Çocuğun bol sıvı almasına dikkat edin. 
l Evinizde tüm yüzeyleri sık sık sabun ve suyla temizleyin ve çocuğunuzun elini sık sık, en az 20 saniye yıkayın. 
l İshali azaltan diyet uygulayın. Örneğin, patates-havuç-pirinçli gıdalar, yoğurt ve muz yedirin. İshali arttıran, yağlı-şekerli gıdalarla süt ve yumurtayı azaltın. İshal maması denilen özel devam sütü kullanabilirsiniz.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...