Cepte soygun var

Düzenleyen:
Cepte soygun var

TEKNOLOJİ Haberleri

Akıllı telefonlarda virüs saldırısına uğrayan ilk 10 ülkeden biri Türkiye. Kullanıcıların cebinden günde 200 bin dolar çıktı

ÖMER TEMUR

Dünyada 300 milyon akıllı telefon kullanıcısını mobil tehditlere karşı ücretsiz koruyan 360 Security, 2015 yılı ‘Mobil Güvenlik Araştırması’nın ilk sonuçlarını açıkladı. 360 Security’nin Türkiye'nin de dâhil olduğu 15 ülkeyi kapsayan araştırmasına göre, geçen yıl kullanıcıları en çok fidye yazılımlar tehdit etti. 2015 yılında 20 milyon virüs tespit edilirken, dünyada 520 milyon, Türkiye’de ise 10 milyonu aşkın saldırı yakalandı. Akıllı telefon kullanıcılarının günlük zararı ise 200 bin doları buldu.
Geçen yılki tehditlerde kullanıcıların internet kotasını tüketen ve kişisel bilgilerini çalan virüslerde önemli ölçüde artış yaşandığına dikkat çeken 360 Mobile Security Global Operasyon Direktörü Huang Yan, “Mobil trafik zombisi olarak tabir ettiğimiz virüsler, kullanıcıların girdiği web sayfalarını kontrol altına alıp kendi adreslerine yönlendiriyor. Arka planda çalışan virüs, kullanıcı cihazını her açtığında 0.76 MB data kullanıyor. Yaptığımız araştırmalarda günlük 150 defa ekran kilidinin açıldığını tespit ettik. Bu da kullanıcının internet kotasından 114 MB’a varan data trafiği tükettiriyor. Ayrıca bu virüs belirlenen web sayfalarını ve arama motorlarını ziyaret ettiriyor. Virüsten etkilenen kullanıcılar yaptıkları her web aramasında farkında olmadan hackerlara 0.78 dolar kazandırıyor. Basit bir hesaplama ile 24 saatte hackerlar 200 bin doları aşan dolandırıcılığa imza atıyor” dedi

Fidye istiyorlar

Akıllı telefon güvenliğinde büyük tehdit oluşturan fidye virüslerinin 2014 yılına oranla yüzde 610 arttığını söyleyen 360 Mobile Security Global Operasyon Direktörü Huang Yan, “Kullanıcılara cazip gelen, geliştiricisi bilinmeyen veya Google Play dışından temin edilen uygulama ya da oyunlar, saniyeler içerisinde telefonu ele geçiriyor. Kullanıcı telefonu yeniden başlattığında ise telefon kullanılamaz hale geliyor. Değerli bilgilerin saklandığı telefonu açmak için tek yöntem ise hackerlar ile bağlantıya geçip onlara ödeme yapılması. Özellikle 2015 yılı mayıs-eylül döneminde on binlerce kullanıcı bu tehdide maruz kaldı. 2014 yılında 5 bin fidye yazılımı kullanıcıları tehdit ederken, 2015 yılında bu rakam 40 bine çıktı” dedi.

EN ÇOK SALDIRIYA UĞRAYAN 10 ÜLKE 

¥ Malezya
¥ Hindistan
¥ Endonezya
¥ Rusya
¥ Tayland
¥ Türkiye
¥ İspanya
¥ İngiltere
¥ İtalya 
¥ Almanya 

 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...