‘İhracat kötü başladı yılı artışla kapatacak’

Düzenleyen:
‘İhracat kötü başladı yılı artışla kapatacak’

Ekonomi Haberleri

İhracat yılın ilk ayında yüzde 14.4 geriledi. İhracatçı ise ümitli. TİM Başkanı Büyükekşi, 82 milyonluk İran'ın yanı sıra diğer pazarlar ve hükümetin reformlarıyla ihracatın 2016'yı pozitif kapatacağına inandıklarını söyledi...

Türkiye'nin ihracatı ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.4 düşerek 9.21 milyar dolara geriledi. Son 12 ayın ihracat toplamı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.8 azalma ile 140 milyar 640 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında en fazla ihracatı, 1.5 milyar dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1.3 milyar dolarla hazır giyim, 1 milyar dolarla da kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü izledi. İhracatını en fazla artıran sektör yüzde 19.4 ile savunma ve havacılık sektörü oldu. Rusya ile yaşanan uçak krizi, Avrupa ülkelerinde talebin daralması, Irak ve Suriye'deki çatışma ortamı gibi olumsuzlukların etkilediği ihracatta en fazla gerileme Irak'ta yaşandı. Bu ülkeye ihracat yüzde 47.9 azaldı ve 441 milyon dolar olarak gerçekleşti. Irak'ın yanı sıra Almanya, İngiltere, İtalya, ABD'ye ihracatta da gerileme görüldü.
Ocak ayında, en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek artış, yüzde 30.5 ile Suudi Arabistan'da yaşandı. Mısır'a ihracat yüzde 15.1 ve İsrail'e ihracat yüzde 9 arttı. Ocak ayında 220 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirildi.
GÖZLER 82 MİLYONLUK İRAN'DA
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İran'a uygulanan yaptırımların 17 Ocak 2016 itibarıyla kaldırılması sayesinde bu ülkeye yönelik ihracatta önemli bir gelişme sağlanacağına inandığını ifade etti. Büyükekşi, "82 milyonluk nüfusu ve 417 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılasıyla İran, bundan sonraki süreçte istikrarlı bir pazar olma kimliğiyle ön planda yer alacak. 'Ambargo Sonrası İran Ekonomisi Etki Analizi' yürütüyoruz. Mart ayında çalışmanın sonuçlarını paylaşarak, ihracatçılarımıza bir yol haritası sunacağız. İhracatçılarımıza bu pazarda etkin olmanın yolunu sunacağız. Ayrıca bu ülkede bir Türk Ticaret Merkezi açacağız" dedi. Büyükekşi, hükümet tarafından yürütülen Ar-Ge reform paketinin yanı sıra girişimciye getirilen desteklerin, ekonominin bütününde olduğu gibi, 2016 ihracatında da ciddi atılım gerçekleşmesini sağlayacağını ifade etti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...