Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

31 bin 477 çocuğa 1 uzman diş hekimi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
31 bin 477 çocuğa 1 uzman diş hekimi

SAĞLIK Haberleri  / AA

TÜİK verilerine göre 0-14 yaş grubunda 18,8 milyon çocuğun bulunduğu Türkiye'de, bu yaş grubuna ağız ve diş sağlığı hizmeti verecek çocuk diş hekimi sayısı 600 civarında.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 0-14 yaş grubunda 18 milyon 886 bin 220 çocuk bulunuyor ancak bu yaş grubuna ağız ve diş sağlığı hizmeti verecek çocuk diş hekimi sayısı 600 civarında.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Salih Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çocuk nüfus oranının yüksek olduğuna dikkati çekti. Çocuklarda en sık görülen hastalıklar arasında da ağız ve diş sağlığı sorunlarının ilk sıralarda yer aldığını ancak çocuk diş hekimi sayısının, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı sayısının çok gerisinde olduğunu ifade eden Doğan, şunları söyledi:

"Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre 5 yaşındaki çocukların yüzde 70'inde en az bir tane çürük var. Bu oran 12 yaş grubunda biraz daha düşüyor ama bunun gerçek nedeni süt dişlerinin dökülmesi. 17 yaşına gelindiğinde çürük görülme oranı yeniden yukarı doğru yükseliyor. Buna rağmen şu an Türkiye'de çocuk diş hekimi sayısı 500-600 civarında. Bunların da büyük bölümü üniversitelerde öğretim üyesi. Devlette çalışan çocuk diş hekimi uzmanı sayısı, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına oranla yok denecek kadar az."

"Uzman hekim kontenjanları yetersiz"

Diş hekimliği fakültelerine verilen çocuk diş hekimi uzmanı kontenjanlarının yetersiz olduğunu savunan Doğan, bu sayıyı artırmak için diş hekimliği fakültesi sayısının değil, fakültelerin kalitesinin artırılması gerektiğini savundu.

Diş çürüğü hastalığını diğer çocukluk çağı hastalıklarından ayırmak gerektiğine işaret eden Doğan, diş hastalıklarının dünyada çocuklar arasında en yaygın görülen hastalık olduğunu, bu açıdan bakıldığında Türkiye'de bu hastalıkla uğraşan hekim sayısının düşük olmasının büyük bir problem teşkil ettiğini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Salih Doğan, diş çürüklerinin çocukların yaşam konforlarını da olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, yanlış diş tedavisi uygulamaları nedeniyle ortaya çıkan ölüm riskinin de çocuklarda çok daha yüksek olduğunu anlattı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...