'Rus saldırıları Cenevre görüşmelerini güçleştiriyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Rus saldırıları Cenevre görüşmelerini güçleştiriyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Chebli, "Halep’e yönelik artan Rus hava saldırılarının Cenevre görüşmelerini güçleştirdiği açık. Sivilleri hedef alan saldırılar son bulmalı" dedi.

Almanya'da hükümet, Suriye’de siyasi çözüm için Cenevre’de görüşmelerin sürdüğü bir dönemde, Rusya’nın muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerde hava operasyonlarını sürdürmesini eleştirdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, Federal Basın Merkezi'ndeki olağan basın brifinginde soruları yanıtlarken, Suriye’de askeri gerilimin tırmanmasının kaygı verici olduğunu söyledi.

Suriye muhalefeti ile Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura arasında Cenevre’de ilk resmi görüşmenin gerçekleştirilmiş olunmasını olumlu olarak değerlendiren Chebli, “Halep’e yönelik artan Rus hava saldırılarının Cenevre görüşmelerini güçleştirdiği açık. Rusya’nın ve çatışmanın tarafları üzerinde etkide bulunabilecek tüm ülkelerin, müzakerelerin başarıyla sonuçlanması için nüfuzunu kullanması önem taşıyor” dedi.

Chebli, insani yardım ve gıda sevkiyatının kuşatma altındaki bölgelere ulaştırılması için Rusya’nın Suriye rejimi üzerindeki nüfuzunu kullanmasının önem taşıdığını vurgularken, ”Sivilleri hedef alan saldırılar son bulmalı” dedi.

Böyle bir ortamda müzakere etmenin zor olduğunu ancak çözüm için başka alternatif olmadığının altını çizen Chebli sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhalefetin, ‘Suriye’de çatışmalar sürerken bir masa etrafında oturup müzakere etmemizi nasıl beklersiniz’ demesini anlıyoruz. Ancak müzakerelere alternatif bir yöntem yok. Milyonlarca Suriyeli yıllardır bu iç savaşın nihayet son bulmasını bekliyor. Bu savaşa son vermemizi sağlayacak başka fırsatlar olacak mı, bilmiyoruz. Cenevre önemli bir aşama, kullanmak zorunda olduğumuz bir fırsat."

Ortadoğu için özel temsilci

Alman Hükümeti ayrıca Ortadoğu’da istikrar amacıyla yürütülen inisiyatifleri koordine etmek üzere Büyükelçi Joachim Rücker’i özel temsilci olarak görevlendirdi.

Atamayı duyuran Chebli, öncelikle Irak ve Suriye’ye odaklanacak Rücker’in görevini, “Almanya’nın uluslararası istikrar angajmanını genişletmek ve temsil etmek” olarak tanımladı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...