Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Erdoğan'ın IMF'yle ilgili sözleri salonda büyük alkış aldı

Düzenleyen:
Erdoğan'ın IMF'yle ilgili sözleri salonda büyük alkış aldı

DÜNYA Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lima'da düzenlenen DEİK toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Lima'daki iş forumunda yatırımcılara hitap etti. Erdoğan'ın IMF'yle ilgili sözlerinin ardından salonda adeta alkış tufanı koptu. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Dün akşam kendimize yeni bir istikamet belirleyelim dedik. Niye ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkartmayalım. Önümüzdeki dönemde ticari düşüşü tersine çevirip ticari kapasitemizi büyültmenin yollarını bulmalıyız. Ben inanıyorum ki her girişimci bu açılan yoldan yürüyecektir. 
İki ülke arasındaki dostluğa dayalı yakınlığı ve her türlü imkanlarımızı değerlendirmeliyiz. 
Peru'yu önemli bir ticaret üssü olarak görüyoruz. Türkiye güçlü makro ekonomik verileri, coğrafi konumu, gelişen alt yapısı ile tüm dünyanın dikkatle takip ettiği bir ülkedir.
Türkiye 2002 -  2014 dönemi arasında milli gelirini 3 katına kadar arttırmıştır. Sadece 2010 yılından beri 5 milyon iş istihdam alanı oluşturduk. 
'IMF SİYASETENDE İDARE ETMEYE ÇALIŞIYOR'
IMF bizimle ilgili tahminlerinin çoğunu tutturamadı. Göreve geldiğimizde IMF'ye borcumuz 23 milyar dolardı şimdi borcumuz yok. IMF sadece para vermiyor. Verdiği paranın nasıl harcandığına da bakmıyor. Para verdiği ülkeleri siyaseten yönetmeye çalışıyor. 
'IMF DAHA KAPIMIZA GELMEDİ'
Ben bunu zamanında IMF başkanına da söyledim, böyle bişe olursa ben öyle her başbakana benzemem dedim. Bakarsınız taksitler zamanında ödeniyor mu ödeniyor o yeter. Ve şimdi IMF bizden 5 milyar dolar borç istedi. Ama henüz kapıya gelmediler demek ki şuan ihtiyaçları yok. 
Peru ile serbest ticaret müzakerelerini en kısa zamanda tamamlamamız gerekmektedir.

Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen Peru-Türkiye iş forumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarına ve katılımcılara hitap etti. Erdoğan Türkiye ve Peru arasındaki ticari ve ekonomik gelişmeleri TİKA aracılığıyla desteklediklerini belirterek “Bölgeye yönelik somut adımlar atıyoruz, yeni büyük elcikler açarak ilişkilerimizi güçlendirmek için güçlü bir zemin oluşturuyoruz. THY Güney Amerika ülkelerine doğrudan uçuşları başlatıyor. Ticaret müşavirliklerimizin sayısını arttırarak TİKA aracılığıyla teknik projeleri geliştirerek ekonomik ilişkilerimizin gelişmesini teşvik ediyoruz.”dedi.

“THY bölgedeki uçuş ağını genişletmeyi planlıyor. TİKA bölgede yeni ofisler açarak proje ağını genişletiyor. Türk yatırımcılarının bölgeye ilgisi her geçen gün artıyor. Yatırım rakamları arzu ettiğimiz seviyede değilse bile düzenli olarak yükseliyor” diyen Cumhurbaşkanı, tüm bu gelişmelerin Güney Amerika’ya yönelik yoğun ilginin samimi ve kalıcı olduğunun ifadesi olduğunu belirtti. 

“ÇİN’DEN SONRA DÜNYADA İKİNCİ SIRADAYIZ” 

Erdoğan şunları kaydetti: “PAN Amerika oyunlarında yapılacak alt yapı yatırımlarıyla ilgili olarak mütahitler başkanımızla da konuyu görüştüm ve kısa bir süre içerisinde ile ekonomi bakanımızla birlikte buraya tekrar bir ziyaret yapmalarını ve bununla birlikte beraber neler yapabiliriz, alt yapı yatrımlarında üst yapı yatırımlarında özellikte Türkiye’ nin backroundu çok güçlü şuanda Çin’den sonra dünyada ikinci sırada yer alan bir yapıya bir güce bir anlayışa sahibiz.”

Peru ile Türkiye’nin ticaret hacmini arttırmayı planladıklarını belirten Cumhurbaşkanı “Biz 2012-2013 döneminde yakaladığımız 350 milyon dolarlık hacmini dahi yetersiz bulurken ticaret hacmimizin üçte birden fazla azaldığını üzülerek gördük, dün akşam kendimize yeni bir istikamet belirleyelim dedik. ticaret hacmimizi neden 1 milyar dolara çıkarmayalım. Her iki ülkedeki siyasi irade sağlam olursa bunu yapabiliriz.” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan “G-20 dönem başkanlığımız başarıyla tamamlandı Bugün Türkiye büyüyen iç pazarı ve gelişen iç pazarıyla tüm dünyanın dikkat ettiği bir ülkedir. Yılda ortalama yüzde 5 büyüyen bir ülke olarak Biz Peru’yu herhangi bir ticaret ülkesi olarak değil önemli bir bölge ülkesi olarak görüyoruz.”

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...