BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > ‘Obezite’nin sonu kanser

‘Obezite’nin sonu kanser

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi, sadece karın içi yağlarda bulunan ve besinlerin vücutta tahribat yapan etkilerini ortadan kaldıran bir genin, kanserlerle de ilişkisi olduğunu tespit etti



İSTANBUL - Şişmanlık, şeker ve kalp hastalıkları üzerine uzun yıllardır araştırma yapan Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi, sadece karın içi yağlarda bulunan ve besinlerin vücutta tahribat yapan etkilerini ortadan kaldıran ‘STAMP2’ geninin, kanserlerle de ilişkisi olduğunu tespit etti. Riskler yükseliyor Hotamışlıgil, uzun yıllar sürdürdükleri araştırmaların bu yıl meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Besinlerin vücuda tahribat yapmasına engel olan ve karın içi yağları nda metabolik koruma görevi yapan yepyeni bir işlevi ve bunu kontrol eden geni ortaya çıkardıklarını bildirdi. Hotamışlıgil, ‘STAMP2’ adı verilen molekülün, en fazla, karın içi yağında üretildiğini ve yemek yendikten sonra arttığını ve öğün aralarında ise düştüğünü tespit ettiklerini ifade etti. Gökhan Hotamışlıgil, “Prof. Dr. Saatçioğlu da aynı geni prostat kanseri üzerine çalışırken ortaya çıkardı. Şişmanlayınca kanser riski çok yükseliyor. Mesela karaciğer kanseri riski 5-6 misline çıkabiliyor, sindirim sistemini ilgilendiren kanserlerin riski 2-4 kat artabiliyor” diye konuştu. Büyük bir ipucu “Neden şişmanlık kanser gelişimini tetikliyor? Bu bilinmiyor. Biz STAMP2 genin bununla ilgili çok önemli bir ipucu olacağını düşünüyoruz” diyen Hotamışlıgil, “Sanki tümörlerin enerji sayacı gibi çalışan bir molekül bu. Onu kapatabilirsek, enerjisizlikten tümörleri öldürmek belki mümkün olabilecek. Bunlar daha ileriye yönelik, bilimsel olarak heyecanlı şeyler” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT