Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dışişleri Bakanlığından Rusya'ya diyalog çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Dışişleri Bakanlığından Rusya'ya diyalog çağrısı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türkiye'nin, Moskova tarafından Türkiye'ye karşı yürütülen karalama kampanyasına rağmen serinkanlı duruşunu muhafaza ettiğini belirterek, "Diyalog çağrımızı bir kez daha yineliyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye'nin, Moskova tarafından 24 Kasım’dan bu yana Türkiye'ye yönelik yürütülen karalama kampanyası ve provokasyonlara rağmen sergilediği serinkanlı duruşunu bugün de muhafaza ettiğini belirterek, "Bu vesileyle de mevcut gerginliğin diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz" dedi.

Bilgiç, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Rus uçaklarının Türk egemen hava sahasını ihlali konusunda Sputnik ajansında yayınlanan ifadelerine ilişkin bir soruyu yanıtladı.

"Lavrov’a atfen Sputnik ajansınca yayınlanan ifadeler, Rusya Federasyonu'nun Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ortaya çıkan sorunun çarpıtılması amacı taşımaktadır" ifadesini kullanan Bilgiç, meselenin, koalisyonun Suriye'deki harekatıyla hiçbir alakası bulunmadığını, Türk hava sahasının Rusya uçaklarınca ihlal edilmesinden ibaret olduğunu kaydetti.

Bilgiç, Rusya'nın, 24 Kasım’da Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle savaş uçağının düşürülmesi hadisesinden bu yana çelişkili ve tüm dünyanın bildiği gerçekleri inkar eden bir yaklaşım içinde olduğunu vurguladı.

"Rusya aynı taktiği devam ettiriyor"

Söz konusu tarihte de hava sahası ihlali olmadığını iddia eden Rusya'nın, ardından bunu kanıtlayamadığını ve uçağın kara kutusunun hasar gördüğü bahanesinin arkasına sığındığını hatırlatan Bilgiç, sözlerine şöyle devam etti:

"Rusya Federasyonu, 29 Ocak’taki bu son ihlalden sonra da aynı taktiği izlemektedir. Bakan Lavrov’un ifadelerindeki, Türkiye’nin bilgi paylaşımı yapmadığı iddiası ise tamamen asılsızdır. Hava sahamızın ihlali sonrasında Rusya Federasyonu’nun Ankara’daki askeri ataşesi askeri makamlarımızca çağrılmış, ihlal konusunda bilgi verilmiş ve gerekli ikaz ve uyarılarda bulunulmuştur. Hava sahamızın ihlaline karşı tepki göstermek, tedbir almak ve mukabelede bulunmak uluslararası hukuktan kaynaklanan egemen yetkimizdir. Türk hava sahasına yönelik ihlallerin sürdürülmesinin somut sonuçlara yol açacağına, bunun sorumluluğunun da bütünüyle Rusya Federasyonu’na ait olacağına dair uyarılarımız, Rusya Federasyonu’nun Ankara’daki Büyükelçiliğine sarahaten ifade edilmiştir.

Her halükarda biz, 24 Kasım’dan bu yana ülkemize yönelik Moskova tarafından yürütülen karalama kampanyasına ve provokasyonlara rağmen, sorunun başından bu yana sergilediğimiz serinkanlı duruşu bugün de muhafaza ediyoruz. Bu vesileyle de mevcut gerginliğin diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. "

Lavrov, Sputnik'te yer alan ifadelerinde Türkiye'nin de parçası olduğu ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun tüm hareketlerinden Washington'ın sorumlu olduğunu savunmuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...