Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

UEFA 51 milyon Euro'ya el koydu

/ Kaynak: Milliyet
UEFA 51 milyon Euro'ya el koydu

SPOR Haberleri  / Milliyet

Avrupa futbolunun patronu, “Kulüp Lisans Sistemi” ve “Finansal Fair Play” raporunu açıkladı. Son 3 sezonda Avrupa liglerindeki 54 kulübe toplam 51 milyon euro para cezası kesildi. En fazla yaptırıma maruz kalan Türk ekibi Bursaspor oldu.

UEFA, “Kulüp Lisans Sistemi” ve “Finansal Fair Play” ile ilgili 10 yıllık verileri gözler önüne seren kapsamlı bir rapor yayınladı.

 
Avrupa futbolunu daha sağlam, şeffaf ve güvenilir temellere dayandırarak geliştirmek ve bu gelişimi belirli bir standarda ulaştırmak amacı ile UEFA tarafından başlatılan projenin son 10 yıllık dökümü yapıldı. 
 
Avrupa futbolunda son yıllara en çok damga vuran uygulamalardan biri Finansal Fair Play oldu. Finansal Kontrol Paneli tarafından 2009’da üzerinde uzlaşılan ve son yıllarda uygulamada olan bu kurallar kapsamında birçok kulübe ceza kesildi. Toplam 54 kulüp Finansal Fair Play’in gerekliliklerini karşılayamadığı için çeşitli cezalara çarptırıldı. 
 
30 ekip çalışanlarına ücretlerini ödemediği ya da vadesi geçmiş borçları yüzünden cezalandırıldı. 23’ü, UEFA ile varılan yapılandırma anlaşmasında denk bütçeyi tutturamadıkları, 1 kulüp ise (Dinamo Moskova) anlaşma olmaksızın denk bütçeden saptığı için yaptırımlara maruz bırakıldı. UEFA kestiği cezalarla kulüplerin 51 milyon euroluk parasına el koydu. Raporda Türkiye’den 6 kulübün, FFP ile igili toplam 9 kez başının belaya girdiği aktarıldı.

BURSASPOR: 
UEFA raporunda adı en çok geçen Türk kulübü oldu. Yeşil-beyazlılar 2011-12’de gecikmiş ödemeleri, 2013-14’te denk bütçenin ihlali ve 2014-15’te tekrar borçları yüzünden olmak üzere üç kez FFP’yi ihlal ederek yaptırıma uğratıldı. Bursaspor konuyla ilgili UEFA’yla ilk karşılaşmasında 1 yıl Avrupa’dan men ve 200 bin euro para cezası aldı. 2013-14’te Timsah’a 200 bin euro ceza verilirken, sonrasında da bir yıl men ve 100 bin euroluk yaptırımlar getirildi. 
 
BEŞİKTAŞ:
2011-12 ve 2014-15 sezonlarında Beşiktaş’la ilgili iki kez karar verildi. Siyah-beyazlılar ilk olarak gecikmiş ödemelere imza attı, ikincisinde ise denk bütçe kuralına takıldı. 2012’de siyah-beyazlı ekip Avrupa kupalarından bir yıl men edilirken 200 bin euro da para cezasına çarptırıldı. Geçtiğimiz yıl ise Beşiktaş’a 5.5 milyon euroluk bir ödeme yükü getirildi. 
 
GALATASARAY:
2013-14’te denk bütçe kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle rapora girdi. Sarı-kırmızılılara bu ihlalinden dolayı UEFA tarafından 200 bin euro ceza verilmişti. 
 
TRABZONSPOR: 
Bordo-mavili ekip 2013-14 sezonu için denk bütçeyi tutturamayan ekipler arasında gösterildi. Kulübe o sezona ait UEFA gelirlerinden 200 bin euro para cezası kesilmişti. 
 
KARABÜKSPOR: 
Kardemir Karabükspor 2014-15 sezonunda denk bütçe kuralını ihlal etti. UEFA bu yüzden lacivert kırmızılı kulübe 200 bin euroluk bir ceza verdi. 
 
GAZİANTEPSPOR:
Kırmızı-siyahlı ekip 2011-12 sezonundaki durumuyla alakalı olarak UEFA tarafından bir yıl Avrupa kupalarının dışında bırakıldı.

SPOR
Kaynak: Milliyet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...