Ömer Çelik: 'Rusya gözlem uçuşunu Suriye sınırında yapmak istedi'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Ömer Çelik: 'Rusya gözlem uçuşunu Suriye sınırında yapmak istedi'

GÜNDEM Haberleri  / AA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Rusya'nın Türk hava sahasında yapacağı gözlem uçuşunun Suriye sınırında yapılması talep edildiği için iptal edildiğini açıkladı.

Açık hava sahası anlaşması kapsamında bir Rus uçağının Türk hava sahasında yapacağı gözlem uçuşu iptal edildi. Rus uçağının gözlem uçuşuna izin verilmemesine ilişkin değerlendirmede bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Rusya'nın gözlem uçuşu yapmak istediği rotanın Suriye sınırı olduğunu söyledi. Uçuşun güvenlik gerekçesiyle iptal edildiğini ifade eden Çelik şunları kaydetti: "Söz konusu uçuşlar 1992 yılında 27 ülke tarafından anlaşma çerçevesinde ortaya çıkıyor. Sözleşmeye göre uçuşlar yapılırken rotanın belirlenmesi konusunda ev sahibi ülkenin inisiyatifi var. Açık saha anlaşması çerçevesinde bir Rus uçağı gözlem uçuşu yapmak için başvurdu. Ama talep ettiği rota Suriye sınırına yatay bir şekilde geçen bir rota, aynı zamanda Hatay'a kadar giden bir rota. 

"Suriye sınırında gözlem uçuşuna müsaade edilemez"

Tabii şu anki güvenlik sorunları sebebiyle, o bölgedeki sorunlar sebebiyle, mücbir sebeplerle buna izin verilmesi söz konusu değil.
Bizim Suriye sınırımızda bir gözlem uçuşu yapılması, Hatay'a kadar gidilmesi, oradaki güvenlik sorunları nedeniyle müsaade edilecek bir durum değil. Dolayısıyla bu Rus uçağının gözlem uçuşu yapmasına bu çerçevede müsaade edilmemiştir.
Rusya ile aramızda sıcak ve taze bir kriz var. Bu ortamda 'Suriye sınırını yalayarak uçacağım' gibi bir talebin ne anlama geldiğini kamuoyuna bırakıyoruz. Suriye sınırımızda uçuş yapılması ve Hatay'a kadar gidilmesi söz konusu değildir."

'Esad'ın durması katliamlara meşruiyet kazandırmaktır'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, "Eline bu kadar kan bulaşmış bir katilin Suriye'nin başında durması, onun altında muhalefetin de olacağı bir birlik hükümetinin kurulması demek, bu katliamlara meşruiyet kazandırmak demektir. O zaman Suriye halkının taleplerinin yerine getirilmesinden çok, katliama meşruiyet kazandırma çabası öne çıkar ki bu son derece gayri meşru olur" dedi. 

"PYD Esad rejiminin yanında oturur"

PYD'nin muhaliflerin değil Esed'in safında oturacağını söyleyen Çelik, "Eğer PYD masaya oturacaksa muhaliflerin safında oturmaz, Esad rejiminin yanında oturur çünkü Esad rejimi ile hareket eden bir yapıdır. Sırf başka bir terör örgütü ile mücadele ediyor diye, DAEŞ'le mücadele ediyor diye PYD'nin terörist etiketi üzerinden çıkmaz" diye konuştu. 

Rus uçağının gözlem uçuşuna izin verilmemesine ilişkin değerlendirmede bulunan Çelik, "Talep ettiği rota Suriye sınırına yatay bir şekilde geçen bir rota, aynı zamanda Hatay'a kadar giden bir rota. Tabii şu anki güvenlik sorunları sebebiyle, o bölgedeki sorunlar sebebiyle, mücbir sebeplerle buna izin verilmesi söz konusu değil. Bizim Suriye sınırımızda bir gözlem uçuşu yapılması, Hatay'a kadar gidilmesi, oradaki güvenlik sorunları nedeniyle müsaade edilecek bir durum değil. Dolayısıyla bu Rus uçağının gözlem uçuşu yapmasına bu çerçevede müsaade edilmemiştir" ifadelerini kullandı. 
 

ANAYASA ÇALIŞMALARI
Adı "Anayasa Mutabakat Komisyonu" olarak değiştirilen uzlaşma komisyonunun çalışmalarına da değinen AK Parti Sözcüsü, "Önceki uzlaşma komisyonunda, verdiğimiz önem gereği akademisyen ve hukukçulardan oluşan bir heyet kurmuştuk. Benzer bir mekanizma kurulacak, benim başkanlığımda. Düzenli olarak toplanacağız. Uzlaşma komisyonu üyesi 3 arkadaşımız bu toplantıların daimi üyesi olacak. Uzlaşma komisyonu kendi gündemine hakimdir. Neden mutabakat kelimesi kabul edildi bilemiyorum. Ama uzlaşma da mutabakat da güzel kelimeler" diye konuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...