'Türk vatandaşları AB'ye kimlik kartlarıyla giriş yapabilecek'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Türk vatandaşları AB'ye kimlik kartlarıyla giriş yapabilecek'

POLİTİKA Haberleri  / AA

AB Bakanı Bozkır, "İleride inşallah Türk vatandaşları yeni tanzim etmekte olduğumuz kimlik kartlarıyla pasaporta da ihtiyaç olmadan Avrupa Birliği’ne giriş yapma hakkına sahip olacaklardır" dedi.

AB ülkelerine gidişte vize muafiyetine ilişkin soru üzerine, Türkiye’nin üzerine düşen 72 yükümlülüğün tamamını mart sonuna kadar yerine getirmeyi planladıklarını belirten Bozkır, "Bununla ilgili tüm yasalar ya hazırlandı, ya meclise sevk edildi ya da meclisten geçti. 10 kadar da uluslararası sözleşme var. Bunların dördü geçtiğimiz cuma günü mecliste onaylandı. İki tanesi dış işleri komisyonunda, geri kalanlar da meclise sevk edilmek üzere hazırlanıyor" diye konuştu.

Haziran ayında geri kabul anlaşmasını geçici olarak uygulamaya koyacaklarını belirten Bozkır, şunları kaydetti:

"Ekim-kasım aylarında da Türk vatandaşları için vize kalkmış olacak. Burada Schengen bölgesine Türk vatandaşlarının vizesiz girmesinden bahsediyoruz. Bu 36 yıllık sürecin sona erdiği bir ortamdır. Türkiye’nin hak etmediği ve 1980 askeri darbesinin Türk vatandaşlarına bıraktığı kötü miraslardan birisi bu şekilde ortadan kalkmış olacaktır. Vize muafiyeti, İngiltere ve İrlanda dışındaki ülkeleri kapsıyor. Norveç, İsviçre ve Lichtenstein da Schengen bölgesinin içinde olarak addedilecektir. İleride inşallah Türk vatandaşları yeni tanzim etmekte olduğumuz kimlik kartlarıyla pasaporta da ihtiyaç olmadan Avrupa Birliği’ne giriş yapma hakkına sahip olacaklardır" dedi.

"Listeyi AB ile paylaştık"

Türkiye ile AB arasında mültecilere yardım konusunda varılan anlaşmaya ilişkin soru üzerine Bozkır, "Suriyeli kardeşlerimize harcanmak üzere 3 milyar avronun 2016 yılı zarfında Türkiye'ye verilmesi gerekiyor. Bu, Türkiye'nin talep ettiği bir rakam değil, tamamıyla AB'nin bir anlamda vicdanını rahatlatmak ve bugüne dek yok saydığı önemli bir sorunun çözümüne katkıda bulunmak üzere Türkiye'ye vereceği bir miktar" diye konuştu.

Bu konuda AB'nin kendi mekanizmaları içinde bazı anlaşmazlıkların çözümlenmiş olduğuna işaret eden Bozkır, "Şubat sonundan önce bu 3 milyar avro Türkiye'ye verilebilir hale gelecek. Burada Türkiye olarak bu paranın nerelere harcanacağının listesini AB yetkilileriyle paylaştık. Liste üzerinde mutabakat sağlanır sağlanmaz da para Türkiye'ye aktarılacak" ifadelerini kullandı.

Bozkır, üçüncü ülkelerden deniz ve kara yoluyla Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarına vize uygulamasının, haftada 40 bin olan Türkiye'ye giren Suriyeli vatandaş sayısını binli rakamlara düşürdüğünü de aktardı.  

"İllegal göç temayülünü azaltacak önemli bir gelişme oldu"

Bakan Bozkır, Suriyelilere Türkiye'de verilen çalışma iznine ilişkin ise, "Türkiye'de Suriyeli kardeşlerimize çalışma izni uygulamasının başlatılmasıyla da hem bu insanlar legal olarak çalışıyor hale gelecekler, hem de asgari ücret Türk vatandaşlarına ödenen neyse ödeneceği için önemli bir gelire kavuşacaklar. Bu da tabii illegal göç temayülünü azaltacak önemli bir gelişme oldu" ifadelerini kullandı.

Terörle mücadele konusuna da değinen Bozkır, çok sayıda Fransız vatandaşının terör saldırıları sonucunda hayatını kaybettiğini ve Türkiye'nin Fransız halkının yanında yer aldığını hatırlattı.

Benzer saldırıların Türkiye’de de vuku bulduğuna dikkati çeken Bozkır, "Suruç’ta, Ankara’da ve İstanbul’da en son meydana gelen canlı bomba saldırılarında çok sayıda Türk ve Alman vatandaşı hayatlarını kaybettiler. Dolayısıyla terör konusunda gerçekten çok yakın işbirliği yapmamız gereken bir dönemdeyiz. Türkiye’nin terörle mücadele bakımından DAEŞ, PKK ve DHKP-C terörüne karşı verdiği mücadelenin mutlaka Avrupa’da ve batı dünyasında desteklenmesi ve bu terör belasının bir insanlık dramı olduğunun iyice anlaşılması lazım" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...