'Araç yıkama bezleri hastalık taşıyıcısı olabilir'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Araç yıkama bezleri hastalık taşıyıcısı olabilir'

SAĞLIK Haberleri  / AA

Araç yıkamasında kullanılan bezler sık sık değiştirilmediğinde hastalık taşıyıcısı olabileceği bildirildi.

Araçların yıkanmasında kullanılan bezlerin sık sık değiştirilmesi gerektiği, aksi halde bu bezlerin hastalık taşıyıcısı olabileceği bildirildi. Erciyes Üniversitesi Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) Müdürü Prof. Dr. Abdullah İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının artacağını ve sivrisineklerin aktif hale geleceğini, bu nedenle sivrisineklerin yoğun halde üreyebilecekleri alanların iyi tespit edilip etkin entegre vektör mücadelesinin titizlikle yapılması gerektiğini belirtti.

Mikroplar bezlerle araçlara yayılıyor

İnci, oto yıkama istasyonlarında araçları temizlemekte kullanılan bezlerin de birçok hastalığın insanlara bulaşmasında risk oluşturabileceğine dikkati çekti.

Araçların içinde, dışında ve özellikle tekerleklerinde hastalığa neden olan birçok organizmanın (patojen) bulunabileceğini vurgulayan İnci, şunları anlattı:

"Oto yıkamacıların araçları temizlemekte kullandıkları bezler, birçok hastalığın insanlara bulaşmasında mekanik aracı olabilir. Patojenlerin muhtemel bulaşma dinamikleri içerisinde oto yıkama istasyonlarının da dikkate alınması gerekir. Çünkü buralarda sabahtan akşama kadar aynı bezle çok sayıda araç sözde temizleniyor. Bezi yere atıp üzerine su tutuyorlar. Bu esnada bez ne kadar temizlenmiş olur, tartışılır. Bu esnada esasen yerdeki mikroplar ve diğer küçük partiküller de kolaylıkla beze geçebilir. Bezlere bulaşan patojenler, silme işlemleri sırasında aracın iç kısımlarına, özellikle klima ızgaralarına yerleşebilir ve klimanın çalıştırılmasıyla da kolaylıkla aerosol yoldan araçtaki insanlara bulaşabilir. Soğuk havalarda genellikle salgın tarzında seyreden hastalıklarda bu noktanın göz önünde bulundurulmasında yarar var."

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...