HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Uzakları TL ile bağlayacağız

Düzenleyen: /
Uzakları TL ile bağlayacağız
Yük Gemisi, Haber

Ekonomi Haberleri

Türk iş adamları komşu ülkeler ve çevre pazardaki sıkıntılı süreç sebebiyle oluşan kaybı uzak pazarlarda telafi edecek. Bu yıl 34 heyetle yeni pazarlara yelken açacak iş adamları TL’yi kullanarak döviz riskini de minimuma indirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şili-Peru-Ekvador'a resmi ziyaretleri vesilesi ile düzenlenen Özel Sektör Heyeti'nde yer alan iş adamları Peru'daki temaslarını tamamlayarak Ekvador'a geçti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Komşu ve çevre pazarlarımızdaki sıkıntıları aşmak adına yeni pazarlar üzerine çalışma yapmak Türkiye adına fayda sağlayacak” dedi. Mehmet Büyükekşi, Türkiye ihracatının bu yıl geçen yıldan daha düşük bir düzeyde gerçekleşmesini beklemediklerini kaydederek, “Amacımız fiyatlardaki gerilemeyi, miktar artışı ile telafi edip 2016 ihracatını daha yukarılara taşımak” diye konuştu. Büyükekşi, “Önceki yıllarda ihracatımızın yüzde 1’inden de azını TL ile yaparken, 2015 yılında ihracatımızın yüzde 4.2’si TL ile gerçekleştirildi. Diğer taraftan 2015 yılında toplam ihracatımızın yüzde 47.2’si dolar, yüzde 44.6’sı avro, yüzde 4.2’si TL, yüzde 3.4’si sterlin ile gerçekleştirildi. Dış ticaretimizde TL’nin kullanımını daha üst seviyelere çıkarmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ekonomi Bakanımız yabancı muhataplarıyla görüşmelerinde her mecrada bu konuyu dile getiriyor. Ülkemiz için kritik öneme sahip bazı ülkelerle TCMB'nin de desteği ile TL kullanımının artmasını amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
34 ülke yeni pazara çıkarma
TİM olarak hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan ile ihracatçıları dünyaya taşımaya ve onlara yeni pazar fırsatları sunmaya devam edeceklerini kaydeden Büyükekşi, “İhracat yelpazesinin gelişimi için bu yıl da dünya ekonomisinin yarısını, dünya ticaretinin üçte birini temsil eden 34 ülkeye ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. Gittiğimiz ülkelerde ikili ticari ilişkilerimizi kazan-kazan prensibinde maksimum seviyelere taşıyarak, ülkemiz potansiyelini ve gücünü bütün dünyaya anlatmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
3500 iş adamı dünyayı gezdi
TİM olarak, küresel krizi izleyen 2010-2015 yılları arasında toplam 8 Cumhurbaşkanlığı heyeti, 13 Başbakanlık heyeti, 40 Ekonomi Bakanlığı heyeti, 37 TİM-THY heyeti gerçekleştirdiklerini belirten Büyükekşi, “Toplamda 3.500 iş adamımız ile 98 heyet gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerle, dünya nüfusunun yüzde 75’ine, dünya ticaretinin neredeyse yüzde 90’ına ulaştık” dedi.

200 milyar $’lık müteahhitlik yatırımı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, ihracat yapmak isteyenler için Şili ve Peru'nun 'önü açık' ülkeler olduğunu belirtti. Olpak, Şili'nin, müteahhitlik açısından 10 yıl içerisinde çok ciddi bir yatırım planladığını, bu yatırım miktarının ise 200 milyar doların üzerinde olduğunu vurguladı. Şili'de madencilik sektörünün de önemli bir pazar olduğuna dikkati çeken Olpak, bu ülke ile bakır ticareti yapan üyeleri olduğunu aktardı. Türk Hava Yolları’na ticari ilişkilerin geliştirilmesi adına önemli görevler düştüğünü belirten Olpak, bölgeye yeni seferlerin konulmasıyla iş adamlarının önünün daha da açılacağını söyledi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...