Koleksiyoner olmak zor değil

Düzenleyen:
Koleksiyoner olmak zor değil

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Tablo koleksiyoneri olmak, zenginlerin sahip olduğu bir alan gibi gözükse de, orta gelir düzeyindeki bir yatırımcının da mütevazı bir bütçeyle koleksiyon oluşturup buradan para kazanması mümkün.

Galeri Bohem’in kurucusu Burcu Erkal Salman, orta düzeyde bir yatırımcının resim koleksiyonu oluşturup kazanç sağlayabileceğini açıkladı. 
 Tablo biriktirirken her zaman çok para harcamaya gerek olmadığını söyleyen Salman, “Mütevazı bir bütçeyle de resim koleksiyonu oluşturup, para kazanmak mümkün. 11 yıllık süre içinde enflasyon karşısında sanat eserleri reel getiri konusunda ciddi bir performans gösterdi. Yatırımcıların güvendiği galericilerden veya sanatçılardan resim alarak, zamanla koleksiyon oluşturabilirler” dedi. 
Koleksiyonerliğin hobi olmaktan çıkıp, bir prestij göstergesi olduğunu vurgulayan Salman, “Sanat ve cemiyet dünyasında, resim koleksiyonerliğine başlayan ünlü isimlerin sayısı her gün artıyor. Rahmi Koç’tan, Sabancı ailesine, Ulusoylardan, Eczacıbaşı ailesine kadar  birçok ünlü aile, salonlarındaki tabloların sayısında yarışıyor. A-B grubu diye tabir ettiğimiz grupta tabii ki daha çok sanata ilgi var, ancak önemli olan her kesimden insana sanatı sevdirmek ve ulaşılabilir kılmaktır” şeklinde konuştu.
BİN 500 TL YETERLİ
 Başlangıçta minimum bin 500 TL’den başlayarak küçük ebatlı resimlerle koleksiyon oluşturulabiliceğini belirten Salman, “Dünyada erişilebilir sanat dönemi yaşanıyor. Belli bir kitleye hitap eden milyon dolarlık eserler bir yana, artık sanatın mütevazı bütçelere de hitap ediyor. Uygun koleksiyonlar, toplanarak oluşturulabilir” dedi. 

Yeni koleksiyonculara altın tavsiyeler

¥ Koleksiyonculuğu sadece bir yatırım aracından ibaret görmeyin. Sanatla ilgilenmek, hayatı anlamanın ve sorgulamanın yeni bir yoludur, hatta daha da önemlisi yeni bir çevre ve yeni bir iletişim ağına adım atmaktır. 
¥ Mütevazı bütçeyle işe başlayanlar için genç sanatçıların imzasını taşıyan işler şiddetle tavsiye edilir.        

¥ Sevmediğiniz eseri almayın ama sevgi duymak, iyi bir alım yapmak için yeterli değildir, bilgi edinmek şart.  ¥ Sanatçı kadar onu temsil eden galerinin geçmişi de önemli. Yurt dışı ve yurt içi bağlantılarına dikkat... 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...