BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Sağlıksız dondurma hastalık habercisi...

Sağlıksız dondurma hastalık habercisi...

Yaz aylarıyla birlikte tüketimi artan, büyük küçük herkesin zevkle yediği dondurma, sağlıksız şartlarda yapıldığında ve uygun olmayan yerlerde saklandığında tifoya kadar varabilen çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor.



ANKARA- Yaz aylarıyla birlikte tüketimi artan, büyük küçük herkesin zevkle yediği dondurma, sağlıksız şartlarda yapıldığında ve uygun olmayan yerlerde saklandığında tifoya kadar varabilen çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Alıcı, dondurmanın besin değerinin oldukça yüksek bir gıda olduğunu, içinde protein, karbonhidrat, yağ gibi temel besin öğelerinin yanı sıra A, C, D, E ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi çeşitli mineraller ihtiva ettiğini söyledi. Ancak sağlıksız şartlarda yapılan dondurmaların birçok hastalığa davetiye çıkardığını anlatan Alıcı, dondurmadan kaynaklanan gıda zehirlenmelerine seyrek de olsa rastlandığını ifade etti. Alıcı, dondurmadan kaynaklanan hastalıkların genellikle kendini ishalle gösterdiğini belirterek, tıp dilindeki adlarıyla Salmonella ssp, Escherichia coli, Brucelle ssp, Yersinia Enterocolitica, Bacillus Cereus, Listeria Monocytogenes ve Campylobacter Jejuni gibi çeşitli bakterilerin görülebileceğini kaydetti. Salmonella ssp grubundaki bakterilerin, besin zehirlenmesinden tifoya kadar değişebilen çeşitli hastalıklara yol açabileceğini anlatan Alıcı, “Genellikle ishal, baş ağrısı, karın ağrısı ve kusma ile seyreden hastalık tablosuna yol açar” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT