Onbinlerce kişi Türkiye sınırında

Düzenleyen:
Onbinlerce kişi Türkiye sınırında

DÜNYA Haberleri

Suriye’deki çatışmalardan kaçan yaklaşık 15 bin kişi Kilis’in karşısındaki Bab-ı Selam sınır kapısında bekliyor

Rusya’nın Cenevre’de Suriye krizine çözüm görüşmelerinin başladığı geçen pazartesiden bu yana özellikle Halep’in kuzeyine düzenlediği ağır bombardıman ve Beşar Esad rejimin eşzamanlı saldırıları, on binlerce kişinin güvenli yerlere ulaşmaya çalıştığı yeni göç dalgasını tetikledi. Saldırıların, Türkiye ile Halep şehir merkezinin bağlantısını sağlayan koridorda yoğunlaştırması üzerine yaklaşık 20 bin kişi civardaki köylerden Azez’e doğru göç etti. 3 gün önce Halep merkezdeki rejim güçlerinin muhaliflerin koridorunu yararak batıda kuşatma altındaki Nubul ve Zehra beldelerine ulaşmasıyla Halep merkezle Türkiye bağlantısı kopmuştu. Azez’e doğru göç edenlerden yaklaşık 15 bin kişinin hâlihazırda Kilis’in karşısındaki Azez ilçesinde Bab-ı Selam sınır kapısında beklediği bildiriliyor. Bu kapının Türkiye tarafında Öncüpınar sınır kapısı yer alıyor. Halep koridorunun kesilmesi üzerine, Halep’in Anadan ilçesi, Hırreteyn, Beyyanun, Kefer Hamra’dan da yaklaşık 10 bin kişi de şehrin batısına yönelmiş durumda. Esad güçlerinin şimdiki hedefinin, Rusya’nın ağır hava bombardımanı desteğiyle Halep merkezi tamamen kuşatmak olduğu öngörülüyor. Bunun için Halep’in güneyine saldırarak muhaliflerin merkezden İdlib ile bağlantıyı sağladıkları Kastillo-Anadan yolunu da ele geçirmeleri gerekiyor. Söz konusu hatta ağır saldırılarIN başlaması halinde halkın güneye doğru, Kastillo-Anadan yolundan İdlib’e, yani Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü sınır kapısına doğru yönelmesi bekleniyor. Bu arada on binlerce kişinin yollara düşmesi üzerine Suriye tarafındaki mevcut çadır kentler genişletilmeye başladı. Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) denetimindeki Esselame Sınır Kapısı ile yakınındaki Sucu ve İğde köylerinde kurulu olan yaklaşık 60 bin sığınmacının barındığı 7 çadır kente, çadır takviyesi yapıldı. 
TÜRK KURULUŞLARI HAZIRLIKLI
Öte yandan Türk yardım kuruluşları da göç dalgasına karşı sınırda seferberlik başlattı. İHH Türkiye sınırındaki Azez’e bağlı Babüsselam Kampının yakınında geçici konaklama merkezleri kurdu. İHH’nın günde 10-15 bin kişilik yemek yapılan mobil aşevi bölgeye hareket etti. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da “Her türlü hazırlığımızı tamamladık. 4 tırlık insani yardım malzemesini misafirlerimize sunduk” diye konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...