Fed’e bir engel de istihdamdan geldi

Düzenleyen:
Fed’e bir engel de istihdamdan geldi

Ekonomi Haberleri

ABD’de tarım dışı istihdam, ocak ayında “151 bin kişi” ile beklentilerin “40 bin” altında kaldı. Analistler, Fed’in bir süre daha piyasayı bekleyeceğini belirtiyor

ABD Merkez Bankası’nın faiz politikasını belirlerken dikkate aldığı verilerden “tarım dışı istihdam” dün açıklandı. Ülkede Çalışma Bakanlığının verilerine göre, tarım dışı sektörler geçen ay 151 bin kişiyi daha istihdam etti. Piyasa beklentisi 190 bin düzeyindeydi. Tahminleri karşılamayan tarım dışı istihdamda perakende, gıda, sağlık ve sanayi sektörlerindeki işe alımların önemli rol oynadığı; ancak eğitim, ulaşım ve maden endüstrilerinde iş kayıplarının yaşandığı belirtildi. Bu arada Kasım 2015 verisi 252 binden 280 bine, Aralık 2015 verisi de 292 binden 262 bine revize edildi. Böylece son 3 aydaki ortalama istihdam artışı, 284 binden 231 bine geriledi. Küresel ekonomideki durgunluk endişeleri sebebiyle zaten önümüzdeki aylarda faiz artışında frene basacağı öngörülen Fed’in, ABD’de tarafında da istihdamın yeniden aylık 200 bini aşmasını bekleyeceği belirtiliyor. Öte yandan veriler, ülkedeki işsizlik oranının ocakta yüzde 5’ten yüzde 4.9’a düştüğünü de ortaya koydu. Ortalama saatlik ücretler aylık bazda yüzde 0.5 ile beklentilerin üzerinde yükseldi. Analistler, yükselen saatlik ücretlerin, Fed’in enflasyon hedefine yaklaşmasına yardımcı olabileceğini ifade ediyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...