Amatörü bir yere kadar ama profesyoneli asla

- Güncelleme:
Amatörü bir yere kadar ama profesyoneli asla

Ekonomi Haberleri

Akıllı telefonların dinlenmesi programlarla bir safhaya kadar engellense de konu profesyonel örgütler olduğunda önüne geçmek neredeyse imkânsız.

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte toplumda "acaba dinleniyor muyuz" paranoyası hakim olmaya başladı. Özellikle Başbakan'dan muhalefet liderlerine kadar birçok kimsenin ev ve ofisinde dinleme cihazı olarak tabir edilen "böcek" bulunması, korkuları daha da artırıyor. Yasadışı dinlemeleri önlemek için eski tip, akıllı telefonların yerine akıllı olmayan cep telefonu kullanılmasını teklif eden TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen'in açıklamalarıyla tartışma farklı bir hal alırken biz de işin uzmanlarına sorduk. Gerçekten eski tip klasik telefonlar dinlenmeye karşı bizi koruyor mu? Uzmanlara göre eğer dinleme işini profesyonel örgütler yapıyorsa bunun önüne geçmek çok zor. Yani bu işin akıllı veya akılsız telefonu yok.
Dinlemenin yasal ve illegal olarak iki türlü yapıldığına dikkat çeken Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, ortaya saçılan özel hayata dair bilgilerin genelde ortam dinlemesi yoluyla ele geçirildiğini söyledi. Bu yöntemin daha çok illegal ve profesyonel örgütler tarafından kullanıldığını belirten Şahin, "Avea olarak bu konuda çalışmalarımız var. Ama kullanıcılara tavsiyemiz antivirüs programları yüklesinler. Çünkü akıllı cep telefonları artık sadece bir telefon değil aynı zamanda bir bilgisayar. Bu konuda bilinçli olmak gerek" dedi. KasperskyLab Mobil Çözümler Ürün Müdürü Alexey Chikov da antivirüs programlarının da yüzde 100 koruma sağlamadığının altını çiziyor. Son dönemde siber saldırıların mobil telefonlara ve tablet cihazlarına yönelik olduğunu ifade eden Chikov, "Telefon ve tabletlerde güvenlik paketleriyle illegal telefon dinlemelerine karşı koruma sağlıyoruz. Fakat bu korumanın yüzde 100 olmadığını da eklememiz gerekiyor. Şayet, illegal telefon dinleme mobil bağlantı düzeyinde uygulanıyorsa, böyle bir tehditten korunmayı sağlayacak herhangi bir yazılım yok" diye konuştu. nbsp;Ayrıca mobil cihazlarla şifreli görüşme yapma imkanı sağlayan kripto programları bulunuyor. Programın başarılı olması için karşı taraftaki kullanıcıda da bulunması gerekiyor. Amatörlere koruma sağlayan bu programlar, iş profesyonellere gelince koruma sağlamıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...