BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Bilgisayar başında atıştırmayın

Bilgisayar başında atıştırmayın

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özdemir, hastanenin servislerinde ve tıp fakültesi ile üniversitenin öğrenci bilgisayar laboratuarlarından toplam 398 klavye ve mouse üzerinde inceleme yaptıklarını bildirdi.



KONYA - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özdemir, hastanenin servislerinde ve tıp fakültesi ile üniversitenin öğrenci bilgisayar laboratuarlarından toplam 398 klavye ve mouse üzerinde inceleme yaptıklarını bildirdi. Hastane ve hastane dışından aldıkları klavye ve mouse’larda çeşitli mikroorganizmalara rastlandığını ifade eden Özdemir, bunlarda bulunan mikroorganizmaların kapı kolları, musluk başları, ankesörlü telefon gibi genel kullanıma açık eşyalarda da olduğunu söyledi. Deterjanlı bezle silin Özellikle çocukların bilgisayar başında bir şeyler yeme alışkanlığı bulunduğunu, bunun çok yanlış olduğunu belirten Özdemir, “Kuru bir yere dokunduğumuz zaman 1 mikroorganizma geçerse, ıslak yerden 10 katı, 100 katı geçiyor. Mesela kişi üzüm yerken ıslanan elleriyle klavyeye dokunuyor, sonra tekrar üzüm yiyor. Böylece klavyedeki mikroorganizmaları daha kolay alıyor. Bu ise diş eti iltihabı, farenjit, karın ağrısı ve ishal gibi hastalıklara sebep olabiliyor. Bazı mikroorganizmalar çok az sayıda olsa bile ciddi hastalıklar oluşturabiliyor. Bazısının 200 tanesi, bazısının 2 milyon tanesi hastalığa sebep oluyor” şeklinde konuştu. Özdemir, bilgisayarın klavyesinin, mouse’unun ve kasasının sık dokunulan kısımlarının en az ayda bir defa deterjanlı ya da sabunlu bezle silinmesi gerektiğini, mikroorganizmaların gıdayla geçmemesi için bunları kullandıktan sonra ellerin yıkanmasının önemli olduğunu kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT