Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakan Elitaş’tan iş adamlarına çağrı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Bakan Elitaş’tan iş adamlarına çağrı

Ekonomi Haberleri  / İHA

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a gelen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “2016 yılındaki ihracat hedefimiz 155,5 milyar dolar. Yüzde 10 fiyatlar sabit kaldığı taktirde en az yüzde 10 miktar cinsinden ihracatımızı arttırmamız gerekiyor. Bu konuda iş adamlarımıza güveniyoruz” dedi.

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu ve Türkmenistan yetkilileri tarafından Aşkabat Havaalanı'nda karşılanan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, karşılamanın ardından Türkiye Büyükelçiliği'ne geçti. Burada DEİK’e üye iş adamlarıyla görüşen Bakan Elitaş, Türkiye’nin ihracat hedeflerini açıkladı. Elitaş, petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte maliyetlerin de düştüğüne vurgu yaparak, “Girdi maliyetlerinde ortaya çıkan azalma bizim ihracat rakamlarımızı parasal cinsten aşağıya indirmeye başladı. Miktar cinsinden ihracatımız artarken, para cinsinden ihracatta bir azalma ortaya çıktı. Şimdi ihracattaki miktar olarak artışı daha bir yüksek seviyeye getirip 2015 ve geçmişteki yıllardan daha büyük bir performans ortaya çıkarmak gibi bir hedefimiz var. 2016 yılındaki ihracat hedefimiz 155,5 milyar dolar. Yüzde 10 fiyatlar sabit kaldığı taktirde en az yüzde 10 miktar cinsinden ihracatımızı arttırmamız gerekiyor. Bu konuda iş adamlarımıza güveniyoruz. Onların önündeki engelleri kaldırıp, onların yollarını açmak istiyoruz. İhracatı biz yapmayacağız, onlar yapacak” dedi.
Bakan Elitaş, Rusya ile yaşanan uçak krizine de değinerek, Rusya’ya yapılan ihracatın Türk ihracat rakamları içerisinde önemli bir paya sahip olmadığını söyledi. Elitaş, “Rusya bizim ihracat rakamlarımız içerisinde önemli bir rakam değil. Toplam 2015 yılı içerisindeki ihracatımız 3,5 milyar dolarlık bir ihracat. Bu da bizim ihracatımızın yüzde 2,5 civarında bir rakamı. Ama komşu bir ülke. Komşu bir ülke açısından baktığımızda çok ehemmiyetli. Fakat Rusya'nın bu son uçak krizi ile ortaya çıkardığı söylemleri ve eylemlerini hat safhaya çıkarması, bizi yeni yeni pazar arayışı içerisinde olma anlayışını beraberinde getirdi. Biz o çerçevede hem yeni birkaç pazar bulup Türkiye’deki üretilen malların satış noktalarını daha uzak bölgelere götürmek, hem de yeni bir atak yapabilmek çerçevesinde bir yol izlenmesi gerektiğini vurguluyoruz. Bu da yapılan işe yeni bir katma değer katarak gerçekleşebilecek bir durum. Daha çok kalite, marka ve tasarımla ortaya çıkacak bir durum. Yeni gayret göstermemiz gerekiyor” dedi.
Bakan Elitaş, kasım ayı içerisinde başlatılan bir süreç olduğuna dikkat çekerek, “Bununla ilgili kasım tarihinde başlattığımız bir süreç var. Türk markasını bir üst sınıfa taşıyabilecek şekilde dünyada reklam yaparak 'Made in Turkey' markasını tanıtmak için gayret gösteriyoruz. Üretilen malın nerede yapıldığı önemli değil. Siz o markaya güven duyuyorsunuz. Bizde bu anlamda 'Made in Turkey' yazısı okunurken güven duygusu ve mal kalitesi ortaya çıkacak bir fiyatlandırmayı da beraberinde getirmesi için reklam kampanyalarına başladık. Bu reklam kampanyalarının birincisi Türkiye markasını üst seviyeye getirmek. İkinci operasyonla ise artık bu heyecanı duyan ve cesareti yakalayan firmaları bulup onlara bu desteği vereceğiz. Bir cep telefonunun marka değeri Türkiye’nin bir yıllık ihracatı kadar. Yaklaşık 150 milyar dolar. Biz buna ulaşabilmenin yollarını bulmalıyız. Bu ise tasarım ve kalite ile olacak” diye konuştu.
Bakan Elitaş, yarın Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ile görüşecek. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...