Sanayi çalıştı, ümit arttı

Düzenleyen:
Sanayi çalıştı, ümit arttı

Ekonomi Haberleri

Sanayi üretiminin yılın son çeyreğinde yüzde 7'nin üzerinde artması, hem son çeyrek hem de 2015'in tamamı için büyüme beklentilerini yukarı çevirdi

Büyüme beklentilerinin yukarı doğru revize edilmesine en güçlü destek, sanayi üretim verilerinden geldi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, 2015 yılının aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.5 arttı. Üretim, kasım ayına göre ise yüzde 0.8 yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmamış sanayi üretim artışı ise, 2015'in son çeyreğinde yüzde 7.6 olarak gerçekleşti. Sanayi üretiminin alt kalemleri incelendiğinde, hemen hemen bütün ürün çeşitlerinde büyüme dikkat çekti. Maden ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı endeksi yüzde 7.7 büyüme gösterdi.
SON ÇEYREK İÇİN BÜYÜME  BEKLENTİSİ YÜZDE 5.8
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sanayi üretim endeksinin beklentilerin üzerinde artmasının, 1 Kasım seçimleri sonrası azalan belirsizlik ortamının sanayi üretimine olumlu yansıdığını gösterdiğini ifade etti. Dördüncü çeyrekte otomotiv üretiminin yüzde 14.7, beyaz eşya üretiminin yüzde 12, enerji üretiminin yüzde 9.5, sermaye malı üretiminin yüzde 7.2 arttığına dikkat çeken Bakan Yılmaz, "Bu göstergeler, yıllık yüzde 4 olan GSYH büyüme tahminini destekleyen boyuttadır" diye konuştu.
Finans Analisti Haluk Bürümcekçi, 2015 Aralık'ta yüzde 4.4 artarak beklentileri aşan sanayi üretim endeksinin, 2015'in son çeyreğine ve toplamda yıl büyüme rakamına ilişkin beklentileri de pozitif etkilediğini vurguladı. Bürümcekçi, sanayi üretimi ile milli gelir verileri arasındaki yakın ilişkiyi hatırlattığı açıklamasında, kapasite kullanım oranı ve tüketici güven endeksi ile ihracat verilerini dikkate alarak 2015 yılı son çeyrek için büyüme tahmininin yüzde 5.8 olarak belirlendiğini, yıllık büyüme tahminlerinin ise yüzde 4 olduğunu dile getirdi.

Büyümede yüzde 4'ü rahatlıkla bulacağız

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, arındırılmamış rakamlarla sanayi üretim artışının 2015'in son çeyreğinde yüzde 7.6 olduğunu vurguladı. Işık, Büyümenin hesaplanmasına daha çok arındırılmamış rakamların yön verdiğini düşünürsek bu rakam, 2015’in son çeyreğinde güçlü bir büyümeye işaret ediyor" dedi. 2015'in aralık ayına ilişkin artışların, beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Işık, "Bu durum IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlar tarafından yapılan güncellemelerde de etkili oldu ve bu kurumlar tarafından Türkiye'nin 2015 yılına ilişkin büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edildi. 2015 için Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 4 büyüme rahatlıkla yakalanacaktır. 2015 yılında iki seçim geçirdiğimiz, çevremizdeki ülkelerin iç karışıklık yaşadığı, ana ihracat pazarlarımızın büyümekte zorluk çektiği bir dönemde yüzde 4 gibi bir oranla, dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmak gerçekten de ciddi bir başarıdır. Türkiye 2016 yılında da hızlı büyümesine devam edecektir. Avrupa ekonomilerinin de toparlanmasıyla bu yıl net dış ticaret de iç büyümeyle beraber büyümeye pozitif katkı verecektir" diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...