Ligin adı süper, zemin beter

Düzenleyen:
Ligin adı süper, zemin beter

SPOR Haberleri

Astronomik rakamlara yıldızlar geliyor, muhteşem statlar yapılıyor ama yeşil sahalar patates tarlasını andırıyor...

Murad Tamer

Futbolun oynanması için gerekli olan unsurlar bellidir. Oyuncular, hakemler ve top, kale gibi ekipmanlar.. Ancak en önemlisi; bunların hepsi 'saha'nın üzerinde bulunur. Avrupa bu öneme son derece hassas yaklaşırken Türkiye'de bu durumla neredeyse hiç ilgilenilmiyor. Yıllardır berbat zeminlerde son derece kötü futbol izliyoruz ancak ne kulüpler ne de yöneticiler üzerine düşeni yapmıyor. Üçüncü dünya ülkelerinde bile görülmeyecek sahalara dünya yıldızlarını çıkaranlar böylelikle güzel futbolu da garantilediklerini zannediyor. 'Avrupa Markası' denilen ligdeki sahaların hali içler acısı. Hiç bir faydası olmayan yurt içi ve yurtdışındaki seminelerler turistik gezi şeklinde geçiyor. Her defasında futbolumuzun en önemli problemi gündeme bile gelmiyor bu gezilerde. Sahalarımız patates tarlası gibiyken, Avrupa'nın üst düzey liglerinde olağanüstü doğa şartları yaşanmadıkça bozuk zemine rastlamak mümkün değil. Bu liglerde hem oyuncular, hem teknik adamlar, hem de seyirciler keyifle futbolu yaşıyor. Bizde ise düzgün şutun atılamadığı, topun bile sürülemediği bir ligdeki futbol hakkında manasızca teknik-taktik yorum yapmaya çalışıyoruz. 
Tempo ve görsellik yok, sakatlıklar çok
Avrupa'da giderek yaygınlaşan ve karşılaşmaların kusursuz bir zeminde oynanmasını sağlayan  'hibrit çim' teknolojisine Türkiye'de hiç bir takım sahip değil. Sert, yumuşak, bakımsız ve bozuk zeminler futbolcuların sağlığı açısından büyük risk taşıyor. Oyuncular kötü sahalarda koşarken bile çok ciddi sakatlıklar yaşayabiliyor. Oyun içinde top sıklıkla zemine takılıp zıplayabiliyor. Oyunun akıcılığı tamamen kaybolarak fiziksel mücadeleye dönüyor.  Şut çekmek üzereyken, pası kontrol etmek isterken zıplayan toplar futbolcuları çileden çıkarıyor. Televizyondan bakıldığında bile kanal değiştirmeye yol açacak kadar kötü görüntüler söz konusu. Oyuncuların kafaları hep aşağıda ve etraflarına bakmakta bile zorlanıyorlar. Top sürme, çalım atma gibi görselliklerden daha çok ayakta kalmaya çalışan futbolcuları izliyoruz. 

AMaliyeti bir futbolcu KADAR
Kulüplerin yıllardır önemsemediği zemin probleminin çaresi aslında transferlere harcanan paralara bakıldığında oldukça cüzi kalıyor. Profesyonel bir şirketle çalışılması durumunda kulüplerin kasasından 400 ile 750 bin avro arasında masraf çıkacak. Ancak sadece bir transfere bile bu miktarın kat kat fazlasını harcayan yöneticiler, hem uğruna para yağdırdıkları futbolcuların sağlığını riske atıyor, hem de güzel futbolu baltalıyor.

AVRUPA NASIL YAPIYOR
UEFA üst düzey organizasyonları için özel bir heyet görevlendiriyor ve saha zeminlerinin belli standartlarda olması sağlanıyor. İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa gibi üst düzey liglerde federasyon ve kulüpler profesyonel şirketlerle çalışıyor. Suya, ışığa, karbondioksite ihtiyacı olan çimlere her mevsime göre özel bakımlar uygulanıyor. Bu stadyumlarda kök güçlendirme sistemlerinin yanı sıra alttan havalandırma ve vakum sistemleri de mevcut. 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...