Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşı çabaları

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşı çabaları

DÜNYA Haberleri  / AA

Hamas ile Fetih Hareketi arasında uzlaşı anlaşmasının uygulanması ve bölünmenin sona ermesi için pratik bir fikre ulaşıldığı bildirildi.

Hamas'tan yayımlanan yazılı açıklamada, Katar gözetiminde başkent Doha'da Fetih ve Hamas heyetleri arasında önceki gün ve dün uzlaşı anlaşmasının uygulanma mekanizmaları ile bunun daha önce icraata geçilmesini engelleyen konuların masaya yatırıldığı belirtildi.

Açıklamada, Filistinli gruplar ve ulusal isimlerle ulusal çerçevede anlaşmaya varılması ve böylece sahada pratik uygulama sürecine geçilmesi için tarafların bir fikre ulaştığı kaydedildi. Açıklamada, ulaşılan pratik fikrin mahiyeti ve içeriğiyle ilgili bilgi verilmedi.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri daha önce yaptığı yazılı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın görüşeceği yönündeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığını, buna karşın Katar'da, Fetih ile Hamas'tan birer heyetin görüşmesi için çalışma yapıldığını belirtmişti.

Filistin'de 2006 yılında seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Fetih ile aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen, üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

Hamas ve Fetih hareketi, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması, genel ve başkanlık seçimlerinin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması metni imzalamıştı. Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...