'Türkiye’nin sığınmacı kriziyle ilgili mükemmel bir ünü var'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Türkiye’nin sığınmacı kriziyle ilgili mükemmel bir ünü var'

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Henshaw, "Suriye sınırındaki sığınmacı akını ve krizleriyle baş edebilme konusunda Türkiye’nin mükemmel bir ünü var. Aynen bu şekilde de devam edecekler" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Sığınmacılar ve Göç Dairesi Müsteşar Yardımcısı Simon Henshaw, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Ortadoğu Bürosu Başkan Yardımcısı Paige Alexander ve Demokrasi, Çatışma ve İnsani Yardım Bürosu Başkan Yardımcısı Vekili Thomas Staal, telekonferans yöntemiyle basın brifingi düzenledi.

Brifingde, Suriye’deki savaştan etkilenenlere yönelik insani yardımların yanı sıra, bölgede ABD'nin yürüttüğü çalışmalar ele alınırken, dünyanın dört bir yanından gazetecilerin soruları da cevaplandırıldı. 

Telekonferansın açılışında konuşan USAID Ortadoğu Bürosu Başkan Yardımcısı Alexander, ABD'nin Suriye krizi başladığından bu yana sığınmacılar için 5 milyar dolardan fazla katkıda bulunduğunu belirterek, "Bölgede şiddet olayları ve masum siviller acı çekmeye devam ettiği müddetçe biz onlara yardım etmek için gücümüzü kullanarak elimizden gelenin en iyisini yapacağız" dedi.

"Türkiye’nin mükemmel bir ünü var"

Henshaw ise Halep'e yönelik saldırılar neticesinde Kilis'a yakın sınır bölgesine ulaşan 25-30 bin civarındaki Suriyeli sığınmacılara ilişkin ABD'nin acil bir eylem planının olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:

"Hafta sonu Türk hükümeti ile görüşmelerimiz oldu. Bu yeni mülteci dalgası ile baş edebilmek için bölgedeki müttefikimizle neler yapabiliriz, bunları konuştuk. Son yıllarda Suriye sınırında meydana gelen sığınmacı akını ve krizleriyle baş edebilme konusunda Türkiye’nin mükemmel bir ünü var. Aynen bu şekilde de devam edecekler."

Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yardım için ABD’nin planı olup olmadığının sorulması üzerine Henshaw, Suriye krizinin başlangıcından bu yana Türk hükümetiyle birlikte çalıştıklarını anımsatarak, "Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve UNICEF gibi diğer BM örgütleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarıyla Türkiye'ye destek verilmesi ve Türkiye’deki sığınmacılara yardımcı olunması için yakın temas halindeyiz. Bunu devam ettireceğiz" dedi.

 Demokrasi, Çatışma ve İnsani Yardım Bürosu Başkan Yardımcısı Vekili Thomas Staal ise Madaya'da insani yardımlar için bütün kapıların şartsız olarak açılması gerektiğini belirterek, "Bu konuda baskı yapmaya devam edeceğiz. Eğer kapılar açılırsa buradaki insanlar için ihtiyaç duydukları kaynaklarımız mevcut" diye konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...