Üniversite öğrencisi 'usulsüz dinleme'den tazminat kazandı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Üniversite öğrencisi 'usulsüz dinleme'den tazminat kazandı

GÜNDEM Haberleri  / AA

İzmir'de üniversite öğrencisine, usulsüz dinlendiği ve takibe alındığı gerekçesiyle açtığı davada, bin 500 lira manevi tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.

İzmir'de üniversite öğrencisi, usulsüz dinlendiği ve takibe alındığı gerekçesiyle açtığı davada bin 500 lira manevi tazminat kazandı.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Birkan Burkan ile avukatları Özgür Senger ile Deniz Yiğitceoğlu katıldı.

Burkan, terör örgütüne üye olma iddiasıyla hakkında 16 ay dinleme ve 14 ay da teknik takip yapıldığını, bu konudaki yasal sürelerin aşıldığını savundu.

Bu dinlemeler nedeniyle çevresiyle ilişkilerinin bozulduğunu, manevi olarak zarar gördüğünü aktaran Burkan, "Kız arkadaşım ve ailemle yaptığım özel konuşmalarım da dinlenmiş. Bu sebeple onlar da bu durumdan rahatsız olmuşlardır. Tazminat istiyorum, mağduriyetim giderilsin" dedi.

Avukat Senger, söz konusu dinleme ve takiplerin yapıldığı dönemlerde müvekkilinin özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini savunarak, "Uzun süre boyunca izlenen müvekkilim hakkında bu sürenin sonunda takipsizlik kararı verilmiştir. Yani bu kadar uzun dinleme ve izlemeye rağmen hakkında hiçbir suç unsuru bulunamamıştır" diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Nurettin Küdür, davacının dinlemelerden dolayı mağdur olduğuna hükmederek, Hazine Müşteşarlığının bin 500 lira manevi tazminat ödemesine karar verdi. Küdür, ayrıca hazinenin Burkan'ın avukatlarına 3 bin 600 lira vekalet ücreti verilmesini de karara bağladı.

Olay

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ve İzmir 1 ve 2 No'lu Hakimlikleri kararıyla Burkan'ın telefonları 13 Aralık 2012"den itibaren 16 ay dinlenmiş, bu süre içinde 54 kez de uzatma kararı alınmıştı.
Bu süreçte 14 ay da teknik araçlarla izlendiği ortaya çıkan Burkan hakkındaki soruşturma sonunda cumhuriyet savcısı Zeki Polat, suç unsuru bulunmadığı gerekçesiyle "kovuşturmaya yer olmadığı" kararını vermişti.
Burkan, bu kararın ardından Maliye Hazinesine 3 bin lira manevi tazminat istemiyle dava açmıştı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...