Yargıda kozmik temizlik

Düzenleyen:
Yargıda kozmik temizlik

GÜNDEM Haberleri

HSYK 2. Dairesi, Kozmik Oda soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili ile hakimler Hasan Şatır, Dündar Örsdemir, Nihal Uslu, Halil İbrahim Kütük, Abdullah Bahçeci’yi görevden uzaklaştırdı.

Ebru Karatosun ANKARA
Tarihler 24 Aralık 2009’u gösterdiğinde Türkiye, flaş bir haberle sarsıldı. ABD’den gelen bir ihbar üzerine Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda görevli Albay Erkan Yılmaz B. ile Binbaşı İbrahim G, dönemin bakanı Bülent Arınç’ın da oturduğu Çukurambar semtinde polislerce alıkonuldu. 20 polis tarafından alıkonulan iki subaydan Erkan Yılmaz B.’nin cebinden yere düştüğü iddia edilen bir kağıdın üzerinde “1424 C.. F.. A..” yazıyordu. Nottaki adresin Arınç’ın ev adresi olduğu iddia edildi. Subayların kullandığı araçta da hükümet üyeleri ve eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in adreslerini gösterdiği öne sürülen kroki bulunmuştu. İki subay, olay yerine gelen Seferberlik Bölge Başkanı Albay Yusuf A. tarafından Merkez Komutanlığı’na götürüldü. Soruşturmayı yürüten eski özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, subayların görev yaptığı Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki 11 ve 16 numaralı kozmik odalarda hâkim Kadir Kayan aracılığıyla 25 gün arama yaptı. Ele geçen belge ve bilgiler, Genelkurmay ve sivil mahkemede saklanırken; 26 Aralık 2009’da 8 asker gözaltına alındı. Savcı Bilgili, üç subayın “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek, örgüt faaliyeti çerçevesinde hükümete karşı suça teşebbüs etmek” iddialarıyla tutuklanmasını istedi. Mahkeme, talebi reddetti. Hakim Kayan, daha sonra Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Yargıtay üyeliğine atandı. “Kozmik Oda” dosyası Tekin Küçük’e verildi.
Tekin Küçük, yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Şahin’e gönderdi. Şahin, kararı doğru bularak onayladı. Takipsizlik kararında, “Şüphelilerin üzerine atılı suçları işlediklerine dair soyut iddia dışında kamu davası açmaya yeterli, somut ve inandırıcı delil elde edilemedi. 38 şüpheli hakkında kovuşturmaya gerek yok” denildi. 
Aradan yıllar geçti. Yargıdaki yaralel yapılanma ortaya çıkınca o dönem Kozmik Oda’ya giren yargı mensupları hakkında soruşturma başlatıldı. HSYK 3. Dairesi, ocak ayında savcı Mustafa Bilgili ile dosyada imzası bulunan Şadan Sakınan, Hasan Şatır, Dündar Örsdemir, Selahattin Türkeli, eski Özgürlük Hakimleri Halil İbrahim Kütük, Nihal Uslu ve Abdullah Bahçeci için soruşturma izni verdi. HSYK 2. Dairesi dün, savcı Bilgili ile eski hakimlerin geçici olarak açığa alınmasına karar verdi. Daire, eski KPSS savcısı Şadan Sakınan ile hakim Hasan Şatır hakkındaki tedbir talebini reddetti. 

GEREKÇE:

 

Yargının itibarını sarstılar

Kozmik Oda soruşturmasında açığa alma işlemi, HSYK Kanunu’nun 77. maddesine göre alındı. İşlemin, “Hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, HSYK tarafından geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebilir” hükmünü gereğince yapıldığı belirtildi. HSYK’nın kararı tebliğ etmesinin ardından 5 isim geçici olarak görevden el çektirilecek. Bu süre zarfında aylık ve ödeneklerinin üçte ikisini alacak olan söz konusu isimler, soruşturma tamamlandıktan sonra eylemlerinin ağırlık derecesine göre ihraca varıncaya kadar disiplin cezaları alabilecek. Daire ayrıca, gerektiğinde kovuşturma izni verebilecek. HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, “Türk yargısında hukukun adalet dışında başka bir amaca araç kılınmasına izin vermeyeceğiz. Kesinlikle kararlıyız. Türkiye’de yargıyı güvenli kılacağız. Nerede hukuksuzluk yapılmışsa soruşturulacak” dedi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...