Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Alerji anne karnında başlıyor

Düzenleyen:
Alerji anne karnında başlıyor

SAĞLIK Haberleri

Hamileliğin ilk 3 ayında tüketilen yiyecekler, kullanılan temizlik maddeleri ya da kozmetiklerle vücuda giren “zehirler” bebeğin DNA’sını bozarak hastalıklara zemin hazırlıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Günümüzde her üç çocuktan birinin problemi olan alerjilerin anne karnında başladığı bildirildi. Başta alerjiler olmak üzere, ileri yaşlarda ortaya çıkan kanser, kalp ve diğer kronik hastalıkların temelinin hamileliğin ilk üç ayında atıldığını belirten kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Opr. Dr. Can Şener, anne adaylarını hamilelikleri sırasında toksik maddelerden uzak durmaları konusunda uyardı.
Çocuklarda ortaya çıkan alerjilerin yüzde 70’inin besin alerjisi, yüzde 25’inin astım gibi solunum sistemi alerjisi ve diğer alerjilerin de cilt belirtileriyle ortaya çıkan alerjiler olduğunu söyleyen Dr. Şener, “Hamileliğin ilk 3 ayı alerjiler ve diğer hastalık etkenlerinin oluşumu için çok önemlidir. Çünkü bu dönemde hücre çoğalması çok hızlı olur. Annenin plasentası, zararlı maddeleri süzen bir süzgeç gibidir. Ancak dışarıdan gelen zararlı etkenlere karşı fazla maruz kalırsa, bunları süzemez ve bebeğe geçer. Kurşun, cıva ve kadmiyum gibi toksik ağır metaller doğum öncesi dönemde plasentadan geçerek fetüsde de birikir.  Bebekte DNA hasarı meydana gelir. Bu sebeple anne adaylarının, mümkün olduğu kadar doğal, katkı maddesi içermeyen, işlenmemiş gıdalarla beslenmesi gerekir” dedi.
MODERN HAYAT HASTA EDİYOR
Teknoloji geliştikçe, toplumlar modernleştikçe yiyecek ve içeceklere müdahalenin arttığını belirten Dr. Şener, “Yiyeceklerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddeleri, yiyecekleri ekonomik olarak elde edebilmek için orijinal ürüne eklenen maddeler, ne yazık ki hayatımızın içinde. Bunlardan kaçınmak mümkün değil. Ancak yapılabilecek en önemli şey bunların günlük hayatımızdaki miktarını azaltmaktır. Özellikle de hamilelik döneminde katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durmak gerekir. 
ETİKET OKUMAYI ALIŞKANLIK HÂLİNE GETİRİN
Invenura Holding CEO’su Burak Karapınar ise gıda maddeleri içerisinde bulunmaması gereken maddelerin  etiketleme sistemi ile açıkça ortaya konması gerektiğinin altını çizerek, tüketicilerin de satın aldıkları malların etiketlerini okumaları ve ambalajsız gıdaları almamaları konusunda uyardı. 

Zamansız sebze meyve yemeyin

Dr. Can Şener,  çocukluk çağında ortaya çıkan alerjilerde sadece belirtilerin tedavi edilebildiğini söyleyerek, annelerin alerji oluşumunu engelleyebilmek için hamilelikte hayat tarzlarını değiştirmeleri gerektiğini ifade etti. Dr. Şener, “Anne adaylarının katkı maddesinin en az olduğu yiyecekleri az tüketmesi, mevsimi dışında yetişen sebze ve meyveyi yememesi,  giyilen kıyafetlerde doğal ürünleri tercih etmesi, hamilelik döneminde alınabilecek önlemlerdir. Ayrıca toksik maddelere maruziyeti azaltmak için saç boyalarından, parfümden, evde kullanılan temizlik maddelerinin solunum yoluyla alınmasından uzak durmak gerekir. Anne diyetinde E vitamini, D vitamini, omega 3 takviyesi ve omega 6 kısıtlanması ile bol sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir.” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...