'Rusya'nın saldırıları direkt DAEŞ'in işine yarıyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Rusya'nın saldırıları direkt DAEŞ'in işine yarıyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Başkanı Obama'nın DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi McGurk, Rusya’nın Halep’de yaptığı hava saldırılarını eleştirerek, muhaliflere yönelik bu saldırıların direkt DAEŞ’e yaradığını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Rusya’nın Halep’de yaptığı hava saldırılarını eleştirerek, muhaliflere yönelik bu saldırıların direkt DAEŞ’e yaradığını söyledi.

McGurk, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde düzenlenen “Irak ve Suriye’den Libya ve ötesine, gelişen DAEŞ tehlikesi” oturumunda konuştu.

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, “ABD’nin desteklediği muhalifler, Halep’te Rusya, Beşşar Esed ve Hizbullah tarafından kuşatma altında. Bu gelişmeler DAEŞ’in güçlenmesine sebep oluyor” ifadelerini kullanarak, Obama yönetiminin muhalifleri yeterince destekleyemediğini söyledi.

Rusya’nın DAEŞ’e yönelik operasyonları sekteye uğrattığı konusuna katıldığını ve bunu "Kabul edilemez" olarak değerlendiren McGurk da “Ruslar büyük oranda muhaliflere saldırıyor ve muhalifler bizim DAEŞ’e karşı birlikte savaştığımız bir grup. Ruslara bunu defalarca söylüyoruz ve ciddi bir kaygı duymaktayız. Rusya'nın yaptıkları direkt DAEŞ'in işine yarıyor” şeklinde konuştu.

“DAEŞ petrolünü Esed satın alıyor”

McGurk konuşmasında ayrıca, DAEŞ’in petrol kaynakları hakkında bilgi verdi. Koalisyon ülkelerinin hava saldırıları sonucunda DAEŞ’in petrol gelirinde yüzde 30’luk düşüş olduğunu belirten McGurk, DAEŞ'in hala Suriye’nin enerji kaynaklarının yüzde 80'nini kontrol ettiğini söyledi.

Rusya’nın, "DAEŞ petrollerini Türkiye satın alıyor" iddiasının hatırlatılması üzerine konuşan McGurk, “Bu doğru değil, aksine, bu petroller Esed tarafından satın alınmaktadır” şeklinde konuştu.

"Kuzey Suriye bölgesindeki Kürtleri DAEŞ’e karşı güçlendirmek istiyoruz"

“Türkiye, DAEŞ’e karşı savaşan bazı Kürt grupları kabul etmiyor, bu konuda görüşünüz nedir” sorusuna karşılık McGurk, Türkiye’nin PKK’ya karşı verdiği mücadelede yanlarında durduklarını fakat Suriye'nin kuzeyindeki Kürt grupları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

McGurk, “PKK, Türkiye’yi ciddi bir şekilde tehdit etmektedir, bunu tanımalıyız. Bu yaz, PKK, Türk güvenlik güçlerini öldürdü. Türkiye’yi PKK’ya karşı korumak istiyoruz. Fakat aynı zamanda biz Kuzey Suriye bölgesindeki Kürtleri DAEŞ’e karşı güçlendirmek istiyoruz. Kürtler Suriye’nin bir parçası olmak istiyor” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...