Sur'daki operasyonun detayları belli oldu!

Düzenleyen:
Sur'daki operasyonun detayları belli oldu!

GÜNDEM Haberleri

Sur'daki hendeklerin bulunduğu yerleşim yerlerinde yapılacak operasyonlar öncesi sivil halk tamamen boşaltılacak.

Sur, Cizre, Silopi’de sonuç alınmasının günlerce uzamasının tek nedeni, sivil halkın da çatışma alanında bulunması.70 gündür çatışma alanında yerleşik halkın bulunması, teröristlerin elini rahatlatıyor.Hem sivil halkın bulunması hem de tarihi bölge olmasının operasyondan sonuç alınmasını iki kat geciktirdi.

SUR'DAKİ OPERASYON NASIL OLACAK?
Sur'daki hendeklerin bulunduğu yerleşim yerlerinde yapılacak operasyonlar öncesi sivil halk tamamen boşaltılacak, ardından güvenlik güçleri girecek.Bu yerlerde güvenlik güçleri önce yerleşim yerinin çevresinde anons yaparak evlerini boşaltmalarını isteyecek.Yerleşim yerlerini boşaltanlara da geçen hafta Mardin’de açıklanan 10 maddelik eylem planı çerçevesinde ikamet olanağı tanınacak.Daha çok otellere yerleştirilecek veya kendilerinin başka bir yerde ev bulmaları halinde belirlenen miktarda kira yardımı yapılacak.

YENİ SÜRECİN ANA ODAĞI
Böylece hem sivil halkın zarar görmesinin hem de halkın ortasında kalmasından dolayı sürekli çatışmalardan söz edilmesinin önüne geçilecek.Son dönem bölgenin yoğun bir şekilde terörle anılması da engellenecek.Devletin sadece güvenlikçi bir bakışla bölgeye yaklaştığı algısı da bertaraf edilecek.Başbakan Davutoğlu’nun Mardin’de açıkladığı, “Birlik, Huzur ve Demokrasi Planı” adını verdiği yeni sürecin ana odağında da bu öngörülüyor.

PKK/KCK MUHATAP ALINMAYACAK
Paket de kamuoyuna duyurulanlarla sınırlı kalmayacak, yakın zamanda siyasi bölümü de dahil orta ve uzun vadeli planlar açıklanacak."Haklar” konusu, hiçbir şekilde PKK/KCK veya bileşenleriyle ele alınmayacak.Zaten yıllardır üzerinde durulan, ancak bir türlü gerçekleştirilemeyen anadilin kullanımı, eğitim gibi konularda hükümet, tarafların hepsini dinleyerek adım atacak.
PKK ile de sadece silahı hangi şartta, nerede ve ne zaman bırakacağı konusu müzakere edilecek.O nedenle haklar konusunda PKK/KCK ve bileşenleriyle konunun ele alınması kesinlikle planlanmıyor.Her kesimle yapılan görüşmelerde başka talepler varsa bunların da olabilirlik derecesinde yapılmasının önü açılacak.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...