Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Senegal Devlet Başkanı Sall: Türkleri yatırım yapmaya bekliyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Senegal Devlet Başkanı Sall: Türkleri yatırım yapmaya bekliyoruz

DÜNYA Haberleri  / AA

Senegal Devlet Başkanı Sall, "Türk firmalarına, iş adamlarına çağrıda bulunuyorum. Türkleri altyapı, inşaat, enerji gibi alanlarda yatırım yapmaya bekliyoruz" dedi.

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Senegal ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha ileriye taşındığını belirterek, Türk iş adamlarını Afrika'ya yatırım yapmaya çağırdı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Sall, "Türk firmalarına, iş adamlarına çağrıda bulunuyorum. Afrika 30 milyon kilometrekarelik bir kıta. 1 milyar insan yaşıyor. Ekonomik ve demografik büyümesine bakıldığında çok fazla fırsat olduğunu görebiliyoruz. Türkleri altyapı, inşaat, enerji gibi alanlarda yatırım yapmaya bekliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika temasları kapsamında başkent Dakar'a da uğramasının kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Sall, "Sayın Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerimizde önemli iş birliklerinin hayata geçirilmesine ve ilişkilerimizin daha da ileri düzeye taşınmasına karar verdik. Türkiye'nin Senegal kalkınma planına verdiği destek bizim için çok önemli. Türkiye özellikle Diamniadio bölgesinin gelişmesinde rol üstleniyor. Daha önce rekor bir sürede Summa firması uluslararası konferans merkezini inşa etmişti. Bu merkez birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı. Şimdi de 250 milyon dolarlık projeler söz konusu. Bu da ilişkilerimizi daha da geliştirecek" diye konuştu.

"Türklerin tecrübesine ihtiyacımız var"

Türk yatırımcıların Senegal'de her geçen gün varlığını artırdığını dile getiren Sall, şöyle devam etti:

Türk devletine, Türk iş adamlarına ve halkına dostluk mesajı vermek istiyorum. Çanakkale'nin 100. yılı törenlerine Sayın Cumhurbaşkanı tarafından davet edildiğimde çok onurlandım. Çanakkale'ye de gittim ve mezarlıklarda Senegalli vatandaşlarımızın isimlerini gördüm. Atalarımızın oraya kadar gittiklerini görünce çok etkilendim. Türkiye ile ortak bir tarihimiz var. Afrika'da kazan-kazan politikasıyla iş birlikleri kurmak istiyoruz. Özellikle inşaat sektöründe yatırımcılar geliyor. Önümüzdeki yıllarda Türk yatırımcıları daha çok göreceğimizi düşünüyoruz."

Sall, Türklerin, özellikle büyük inşaat firmalarının, yüzyılların verdiği tecrübelerinin çalışmalarında da hissedildiğini belirtti. Afrika'da raylı taşımacılık sisteminin de yenilendiğini kaydeden Sall, bu konuda da Türklerin uzmanlığına ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

"Türk firmalarına çağrıda bulunuyorum"

Devlet Başkanı Sall, Senegal Havayolları ve Türk Havayolları'nın iş birliği konusuyla ilgili de "Sayın Erdoğan ile görüşmemizde 'Senegal Havayolları, THY ile beraber çalışabilir mi' konusunu gündeme getirmiştim. Bu konuya kendisi de olumlu baktı. Senegal Havayolları'nı kurtarmak çok zor olduğu için yeni bir şirket kurulmasına karar verildi ve bu yeni şirkete THY'nin katılımı memnuniyetle karşılandı. Her halükarda şubat ayında havayolu şirketi kurulacak. Türk firmalar tarafından Ağustos 2016'da bitirilecek yeni havaalanımız da var. Yeni bir havayolu şirketimiz de var ve doğal olarak stratejik bir partnerin arayışındayız. Top artık THY'de" diye konuştu.

Sall, Türkiye'nin tecrübesinin Afrika için önemli olduğunu vurgulayarak, "Türk firmalarına çağrıda bulunuyorum. Afrika'da her şeyin yapılması gerek. Afrika 30 milyon kilometrekarelik bir kıta. 1 milyar insan yaşıyor. 400 milyonu orta sınıfta bulunuyor. Ekonomik ve demografik büyümesine bakıldığında çok fazla fırsat olduğunu görebiliyoruz. Türkleri altyapı, inşaat, enerji gibi alanlarda yatırım yapmaya bekliyoruz. Şu an Afrika hızlı bir kalkınma aşamasında, biz de iş birliği yapmak için Türklerin tecrübesine ihtiyaç duyuyoruz" dedi.

Senegal kalkınma planıyla ülke yeniden inşa ediliyor

Planın kilit sektörlere temas ettiğini vurgulayan Sall, şunları kaydetti:

"Planla daha etkin bir üretim sistemiyle ekonomimizi yapısal olarak değiştireceğiz. Bu da tarım, sanayi, üretim ve enerjinin geliştirilmesi anlamına geliyor. Bu çerçevede özel-kamu iş birliğiyle özel sektöre önemli bir yer açtık. Planın diğer ayağı insan sermayesi ve uzun süreli kalkınmaya yönelik. Bu da eğitim, sağlık ve dayanışmayı kapsıyor. Eğitimde hem özel okullar hem devlet okulları var. Ayrıca plan çerçevesinde Dakar'ın sağlık şehri olmasını hedefliyoruz."

Batı Afrika'da terörle mücadele

Sall, Batı Afrika'da son dönemde artan terör olaylarıyla ilgili basına çok iş düştüğünü vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ne yazık ki terör konusunda uluslararası medyada ülkemize dair gerçekle alakası olmayan yorumlar yapıldığını gördüm. Senegal'in üzerinde diğer ülkelere nazaran daha büyük bir tehdit yok. Terörizm artık tüm ülkelerin hayatına girmiş durumda. Sadece önlemleri almamız gerekiyor. ABD, Fransa, İngiltere gibi en iyi önlem mekanizmalara sahip ülkeler bile terör saldırılarını yaşıyor. Doğal olarak biz de gerekli önlemleri alacağız ama en önemlisi öyle bir olayın gerçekleşmesi durumunda buna karşı tepki verebilme kapasitemiz. Ayrıca, gençlerimizin o gruplara girmesini engellemek de zor. Şimdi, biz de görünen faktörlerin üzerinde önlem almaya çalışıyoruz. Yoksulluğa müdahale ederek, gelişmeyen yerleri geliştirip gençlere iş vermeye çalışarak... Aynı zamanda, eğitimli gençlerimizin de o gruplara girdiklerini de gördük. Dini liderlerden de iyi bir İslam eğitimi vermelerini bekliyoruz bizim dinimiz barışçıl ve hoşgörülü bir din."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...