Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Analistler Suriye'ye olası kara herekatını değerlendirdi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Analistler Suriye'ye olası kara herekatını değerlendirdi

DÜNYA Haberleri  / AA

Körfezli siyasi analist ve yorumcular, Suudi Arabistan ve BAE'nin, Suriye'de DAEŞ'e karşı yapılacak muhtemel kara operasyonuna katılmaya hazır oldukları yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

Körfezli siyasi analist ve yorumcular, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Suriye'de DAEŞ'e karşı yapılacak muhtemel kara operasyonuna katılmaya hazır oldukları yönündeki açıklamalarını, Cenevre görüşmelerinin başarısız olmasına ve sahadaki dengelerin değişmesine bağladı.

Birleşik Arap Emirlileri'nden (BAE) siyasi analist Abdulhalık Abdullah, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Suudi Arabistan ve BAE'nin bu açıklamayı şimdi yapmasının iki nedeni var. Birincisi, Cenevre'de rejim ve muhalefet arasındaki görüşmelerin başarısızlığa uğraması. Çünkü bu durum sahadaki çatışmaların uzayacağı anlamına geliyor. İkincisi ise sahadaki dengelerin, Esed rejimi, İran ve Suriye muhalefetine karşı olan kesimlerin lehine değişmesi. Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, Suriye halkının yenilmesine izin vermeyecek, Esed'in yönetimden gitmesi için askeri ve siyasi olarak elinden geleni yapacaktır" dedi.

Her iki ülkenin NATO'ya Arap ülkelerinin terör örgütü DAEŞ'le mücadeledeki kararlılıklarını göstermek istediklerinin altını çizen Abdullah, “DAEŞ’le mücadele edileceği açıklandı ancak işin aslı burada aynı şiddette iki düşmanın varlığıdır. Birincisi Esed, ikincisi DAEŞ. DAEŞ’le mücadele, Esed’le savaşmayı gerektirir. Esed, Rusya ve İran, şu ana kadar DAEŞ’le savaşmadı. Onlar, Özgür Suriye Ordusu ve devrime karşı savaşıyorlar. Devrimin başarısız olmasını istiyorlar. Körfez ülkeleri ise Suriye halkının aynı zamanda Suriye rejimi ve DAEŞ tarafından tehdit edildiğine inanıyor. Eğer destek gelirse ilk aşama asker gönderilmesi şeklinde olmayacaktır. Daha çok iki cephede de savaşan muhalifler için danışman ve eğitmen gönderilir” ifadelerini kullandı.

"Washington işleri ağırdan alıyor"

Abdullah, Suriye'deki olası bir müdahalenin uluslararası bir çerçevede gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizerek Körfez ülkeleri, Türkiye ve ABD olmadan bir denklemden söz edilemeyeceğini söyledi. Washington'un işleri ağırdan aldığını belirten Abdullah, ABD yeşil ışık yakmamasına rağmen Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin, muhaliflere yardımı sürdüreceğine, Suriye’nin, İran ve DAEŞ tarafından yutulmasına izin vermeyeceklerine inandığını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suudi Arabistan’ı desteklediğini ancak müdahalenin minimum seviyede yani muhaliflere destek gönderilmesiyle sınırlı kalmasını tercih ettiğini kaydeden Abdullah, Obama’nın Suriye konusunda daha fazla müdahil olmak istemediğini ancak Rusya’nın ezici bir üstünlük sağlamasına da izin vermeyeceğini ifade etti.

BAE'li yazar ayrıca Riyad ve Abu Dabi'nin Körfez ülkelerinin omurgası olduğuna dikkat çekerek bir müdahale olması halinde diğer Körfez ülkelerinin de kendi güçleri oranında operasyonda yer alacaklarını dile getirdi.

Abdullah, “Suriye’ye bir kara harekatının aşamalı olacağına inanıyorum. Suriye krizi uzayacak ve Suudi Arabistan Suriye’nin yutulmasına izin vermeyecek. Diplomasi seçeneği gün be gün zayıflıyor. Göstergeler, Suudi Arabistan, Türkiye ve diğer Arap ülkeleri tarafından farklı şekillerde Suriye’ye bir harekat olacağına işaret ediyor” şeklinde konuştu.

"DAEŞ'le savaşmak, Suriye devrimini desteklemeyi gerektirir"

Suudi Arabistanlı yazar Cemal Haşıkçı da Suriye'ye karadan müdahale edeceğini duyuran Riyad'ın, "Suriye'de Rusya'nın hava saldırılarıyla rejim lehine bozulan dengeleri yeniden kurmayı hedeflediği" yorumunda bulundu.

Suriye'nin içinde bulunduğu durumun, Cenevre'ye dönüş güvencesi vermediğini belirten Haşıkçı, "Sahadaki mevcut şartlarla müzakerelere dönülmesi bir başka başarısız sonuç getirir. Askeri çözüm dayatılmaya çalışıldığı sürece Cenevre 1'e ilişkin uzlaşı ortamı sağlanamaz. Dolayısıyla dengelerin yeniden kurulması gerekiyor. Suudi Arabistan'ın yapmaya çalıştığı da bu" dedi.

Haşıkçı, DAEŞ'le savaşmanın Suriye devriminin desteklenmesini gerektirdiğini vurgulayarak "Rusya, Suriye'ye DAEŞ'le savaşmak için geldiğini söyledi. DAEŞ, herkes için bir giriş kapısı oldu. Ne var ki bu örgüt, Suriye'nin sorunlarından sadece biri. Diğer sorunlar görmezden gelinerek tek başına bu sorunla savaşmanın imkanı yok. Ayrıca DAEŞ'le savaşmak, Suriye devrimini desteklemeyi gerektirir. Çünkü, DAEŞ'i Suriye'nin geleceği olarak görmeyen ve ondan nefret eden Suriye devriminin fertlerinden daha iyi savaşçılar bulmak mümkün değil" diye konuştu.

"Kara harekatı sınırlı olacak"

Haşıkçı, Suriye'ye yönelik kara harekatının Rus güçleriyle denge oluşturacağını kaydederek ABD'nin Suudi Arabistan'ın tutumunu birçok kez olumlu karşıladığını ancak olumlu tepkisini ifade etmek için üzerine düşen bazı şeyleri yapması gerektiğini dile getirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr'in Suriye'ye özel güçler gönderecekleri yönündeki açıklamasını değerlendiren Haşıkçı, bu açıklamanın kara harekatının sınırlı olacağı anlamı taşıdığını belirtti.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Müsteşarı Tuğgeneral Ahmed Asiri, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, uluslararası koalisyon ile DAEŞ'e yönelik yapılacak muhtemel kara operasyonuna katılmaya hazır olduklarını bildirmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...