Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dijital dönüşüme 30 milyar TL

Düzenleyen:
Dijital dönüşüme 30 milyar TL

Ekonomi Haberleri

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, Türkiye’yi dijital üs hâline getirmek için son 10 yılda 20 milyar lira altyapı yatırımı yaptıklarını belirterek, ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı verecek fiber için önümüzdeki 3 yılda 10 milyar lira daha yatırım kararı aldıklarını açıkladı.

FİKRET ÇENGEL İSTANBUL

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan, 2016 yılında yaklaşık 3.2 milyar liralık yatırım yapacaklarını belirterek, "Türkiye'yi bölgede dijital üs haline getirmek istiyoruz. O yüzden hız kesmeden yatırımlara devam etme kararı aldık ve gelecek 3 yılda 10 milyar lira daha yatırım yapacağız. 8 bin kişiyi de istihdam edeceğiz" dedi.
Aslan, Türk Telekom'un 2015 yıl sonu finansal sonuçlarını paylaştığı basın toplantısında 2016'ya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türk Telekom'un, son 7 yıldır Türkiye'nin en değerli telekom markası olduğunu belirten Aslan, ülkenin yüzde 98'ine sabit internet erişimi sağlandığını kaydetti. Aslan, Türk Telekom'un son 10 yılda Türkiye'ye toplam 20 milyar liralık yatırım yaptığını aktararak, 81 ilde 213 bin kilometrelik fiber ağa sahip olduklarını söyledi. Hem operasyonel hem de finansal anlamda çok güçlü bir yılı geride bıraktıklarını vurgulayan Aslan, şunları ifade etti: "Türk Telekom geçen yıl satış gelirlerinde yüzde 7'lik büyümeyle 14.5 milyar lirayı, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr da (FAVÖK) yüzde 6'lık artışla 5.3 milyar lirayı geçti. Toplam mobil abone sayısı 17.3 milyona, faturalı abone oranı da yüzde 51'lere ulaştı. Yüzde 66 akıllı telefon penetrasyonu oranıyla Türkiye'de en yüksek akıllı telefon kullanıcısı bizde. Geçen yıl yapılan yatırımlar ise 2.9 milyar lira oldu. Bu rakam 4.5G spektrum ihalesi dahil edildiğinde 6 milyar liraya yaklaştı. 2015’i hedeflerin oldukça üzerinde tamamladık. Bu verimlilik artışını daha güçlü yatırımlar yapmak ve Türkiye'nin dijitalleşmesine katkı için çok önemli görüyoruz. Bu dijital devrim sadece müşteriler için değil, Türkiye'nin de menfaatleri için büyük hizmet verecek."
2016 yılına ilişkin hedeflerini de paylaşan Aslan, "2016 yılında, gelirlerimizde yüzde 7 ila 9 arasında bir büyüme öngörüyoruz ve 15.8 milyar liralık gelir hedefliyoruz. Aynı şekilde FAVÖK'te bu yıl yüzde 7 artış öngörüyoruz ve 5.7 milyar liraya ulaşmayı hedefliyoruz. 2016 yılında yaklaşık 3.2 milyar liralık yatırım yapacağız bu da geçen yıla kıyasla yüzde 9'luk bir artışa işaret ediyor. Bu yatırım oran gelirlerimizin yüzde 21'ine denk geliyor" diye konuştu. Aslan, sektördeki toplam altyapı yatırımlarının yüzde 52'sinin Türk Telekom tarafından gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Son 10 yılda hem mobil hem de fibir altyapı için 20 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Ancak bir kaç gün önce sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi yapılan bu kadar şeye rağmen hâlâ durmak için yeterli seviyede değiliz, daha fazlasını yapmak lazım. Çünkü biz her haneye fiber bağlamak istiyoruz. O yüzden gelecek 3 yılda 10 milyar lira daha yatırım yaparak 8 bin kişi daha istihdam edeceğiz."

Şampiyonlar Ligi bize 95 bin abone kazandırdı

Aslan, televizyonu ana faaliyet alanı olarak belirlediklerini belirterek, "Özellikle Avrupa ve şampiyonlar ligindeki maçları yayınladıktan sonra buradaki ilerlemeden çok mutluyuz. 2015 yılında ödemeli TV abone sayımız 95 bin arttı. Ancak önemli olan bir nokta bu rakamın 93 bininin son 6 ayda gerçekleştirilmesi. İvmenin artarak devam edeceğine inanıyoruz" değerlendirmelerini yaptı.

Birleşme ile 37 milyon abone sayısına ulaştık

Rami Aslan, Türk Telekom olarak geçen yıl sabit internette yüzde 7'nin, mobilde yüzde 15'in ve kurumsal datada yüzde 20'nin üzerinde büyüdükleri bilgisini verdi. Geçen yıl internette toplam abone sayılarının 416 bin artarak 8 milyona yükseldiğine işaret eden Aslan, “Birleşmeden sonra toplam abone sayımız 37,4 milyona ulaştı. Bunun yüzde 46’sı mobil, yüzde 21’i internet, yüzde 27’si sabit ses ve yüzde 5’ini ödemeli TV aboneliği oluşturuyor" dedi. 

Hedefimiz her evi  fiberle bağlamak

Fiber ev erişiminin 4 yıl önce yüzde 20 seviyesindeyken, bu rakamın geçen yıl yüzde 62'ye ulaştığını aktaran Aslan, şunları kaydetti: "1.5 yıllık sürede yaptığımız yatırım diğer tüm operatörlerin yaptığı yatırımın 6 katı seviyesinde. Bu bizim 4.5G ile ilgili olan yatırım taahhüdümüzü de gösteriyor. Fiber müşteri hızımızı da önemli oranda artırdık ve fiber abone sayımız yüzde 30 artışla 1 milyon 465 bine erişti. Türk Telekom’un temel hedefi, her haneye fiber bağlamak.”

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...