Münih'te Bakanlar Suriye'de ateşkes için umutlu konuşmadı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Münih'te Bakanlar Suriye'de ateşkes için umutlu konuşmadı

DÜNYA Haberleri  / AA

Münih Güvenlik Konferansı’nda Suriye konusunu tartışan Alman, İngiliz ve Rus dışişleri bakanları, Suriye’de ateşkes konusunda umutlu konuşmadı.

Konferans Başkanı Wolfgang Ischinger’in, Münih’te varılan anlaşma sonrasında, Suriye’de şiddetin durması ihtimalini nasıl değerlendirdiklerini sorması üzerine, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier “yüzde 51” yanıtını verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD, Suriye muhalefeti ve bölge ülkelerini eleştirdiği uzun bir konuşma sonunda “yüzde 49” karşılığını verdi.

Aynı oturumda konuşmacı olan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un, “Rusça bilmiyorum, ama bu konuşma sonrasında başarı oranı yüzde 0’a yakın derdim” sözleri salonda gülüşmelere yol açtı.

Hammond, panelde yaptığı konuşmada, Rusya’nın son dönemde ılımlı muhalefeti hedef alan hava operasyonlarını eleştirerek, bunların siyasi çözüm sürecini zora soktuğunu söyledi.

İngiliz Bakan, “Son haftalarda Rusya terörizmle mücadele adı altında ılımlı muhalefeti bombaladı. Rusya önümüzdeki günlerde bu bombardımanı durdurmadığı, önemli ölçüde azaltmadığı müddetçe ılımlı muhalefet sürece katılmayacak. Onlardan böyle bir beklenti de olamaz. Şiddetin durdurulup durdurulmayacağı Kremlin’in tavrına bağlı” şeklinde konuştu.

Lavrov, Esed’i savundu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, panelde yaptığı konuşmada, Suriye’deki ihtilaftan yalnızca Devlet Başkanı Beşar Esed’in değil, tüm tarafların sorumlu olduğunu savundu.

Rus Bakan, “Esed’i şeytanlaştırmak yanlış. Teröristler dışında Suriye’de kimse şeytanlaştırılmamalı. İnsani konular ancak işbirliği ile çözümlenebilir” dedi.

Münih’te uzlaşı sağlanabilmiş olunmasını olumlu olarak değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Ancak çoğu zaman anlaşmalar uygulanmıyor. Çünkü bazı katılımcılar tek taraflı çıkarları uğruna kararları yeniden yazmaya girişiyor” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...