BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Tescilli kebap dâvâlık oldu!

Tescilli kebap dâvâlık oldu!

Uzun süren tartışmalardan sonra Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından patenti alınarak tescillenen ünlü “Adana kebabı” mahkemelik oldu.



ADANA - Uzun süren tartışmalardan sonra Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından patenti alınarak tescillenen ünlü “Adana kebabı” mahkemelik oldu. ATO’nun aldığı patentteki kriterlere hiçbir kebapçının uymadığını ileri süren şehrin en eski kebap ustalarından Cevdet Menekşe, standardın düzeltilmesi için hukuki süreci başlattı. Cevdet Menekşe, tescilde belirtilen kriterlerin baştan sona yanlışlarla dolu olduğunu savunarak, şunları söyledi: “Adana kebabının malzemesi 1-1.5 yaş arası erkek koyun etinden oluşur. Etin yüzde 20’si makine ile kıyılır, geri kalanı elle kıyılır. Çünkü, tamamı makine ile kıyıldığında şişe saplama ve pişirme sırasında kopmalar oluşuyor. Kebaba yüzde 5 oranında taze kırmızı salçalık biber ve tuz haricinde kesinlikle baharat ya da salça konulmaz.” Menekşe, patent standardında kebap pişirilirken yelpaze ya da vantilatör kullanımının da yasaklandığını belirterek, “Oysa, vantilatör ya da yelpaze kebabın duman kokmasını önler. Kriterlerden birisi de servise sunulan kebabın ekmekle üzerinin örtülmesi. Ancak böyle bir gelenek kebabın tarihinde görülmemiştir. Kebabın yanına pişmiş domates ve biber konulduktan sonra göze de hitap etmesi için üzeri açık olarak servis yapılmalı” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT