Mücevherci Rotayı Çin’e çevirdi

Düzenleyen:
Mücevherci Rotayı Çin’e çevirdi

Ekonomi Haberleri

Bölgede yaşanan jeopolitik gerginliklerden etkilenen mücevher ihracatçısı Türkiye’nin hiç ihracat yapamadığı Çin’i gözüne kestirdi

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, İstanbul'da düzenlediği sohbet toplantısında gazetecilere sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2015'in ilk 9 ayında artıda olan mücevher ihracatının son 3 ayda düşüşe geçtiğine dikkat çeken Güner, bölgede yaşanan jeopolitik gerginliklerin bunda etkili olduğunu söyledi. Türkiye’nin birim kg değeri en yüksek ihracatının mücevher olduğuna dikkat çeken Güner, 2015 yılında külçe altın hariç toplam mücevher ihracatının, değer bazında 2014'te kıyasla yüzde 14.6 azalarak 2.6 milyar dolarda kaldığını söyledi. İhracatı yeniden yükselişe geçirmek için dünyanın her köşesinde yeni pazarlar üzerinde çalıştıklarını belirten Güner, dünyanın en büyük pazarı olmasına karşın Çin'e hiç mal satamadıklarını anlattı. Bu sene şeytanın bacağını kıracaklarını beliten Güner, mart ayında yapılacak İstanbul Jewelry Show Fuarı hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin altın ve takı üretiminde Hindistan'ın ardından dünya ikincisi olduğunu kaydeden Güner, “Bu da Çinli firmaların ilgisini çekiyor” dedi. Çin ve Ortadoğu pazarının kendileri için önem arz ettiğini söyleyen Güner, marttaki fuara bu yıl Çin’den ilk kez 15 büyük firmadan 37 kişilik bir heyetin katılacağını anlattı. Bu firmaların dünya mücevher sektörünün gözdeleri olduğunun altını çizen Güner, dünya çapında 8 bin mağazasının bulunduğunu belirtti.Yılda 10 milyar dolarlık alım yapan tek bir firmanın bizzat CEO'sunun fuara katılacağını anlatan Güner, fuara gelecek Çinli firmaların toplam cirolarının 40 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek; “Bunlar en büyük firmalar. Bu pazardan yüzde 10 pay alabilirsek 4 milyar dolar eder ki mevcut ihracatımız ciddi bir sıçrama yapar” dedi.Güner ayrıca, Ortadoğu pazarında dikkat çekebilmek için İstanbul Jewelry Show etkinliğine Lübnan’ın en önemli sanatçısı olan Haifa Wehbe’yi davet ettiktilerini, anlaşmanın sağlandığını söyledi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...