'Uluslararası hukuku ihlal eden bir ülke ders verme konumunda değil'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Uluslararası hukuku ihlal eden bir ülke ders verme konumunda değil'

DÜNYA Haberleri  / AA

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Çevik, "Suriye'de uluslararası hukukun ağır şekilde ihlalinden sorumlu bir ülke, başkalarına ders verme konumunda değildir" dedi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Rus temsilcisinin PYD hedeflerine yönelik top atışları nedeniyle Türkiye'yi eleştirmesine tepki göstererek, "Suriye'de uluslararası hukukun ağır şekilde ihlalinden sorumlu bir ülke, başkalarına ders verme konumunda değildir" ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi, "Uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında Birleşmiş Milletler'in rolüne" ilişkin toplantı gerçekleştirdi. 70'ten fazla ülkenin söz aldığı özel toplantıda Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Petr Ilichev Türkiye'nin PYD hedeflerine yönelik top atışlarını eleştirerek Rus delegasyonunun bundan kaygı duyduğunu söyledi.

Daha sonra söz alan Büyükelçi Halit Çevik, Rusya'nın eleştirilerine yanıt vererek, Türkiye'nin son birkaç gündür angajman kuralları ve uluslararası hukuk doğrultusunda Suriye topraklarından yapılan saldırılara cevap verdiğini vurguladı.

Suriye'de sivillere yönelik giderek yoğunlaşan hava saldırılarının insani sonuçlarının son derece kaygı verici olduğunu ifade eden Çevik, "Sadece son 24 saatte, Rusya'nın Suriye'de, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün desteklediği hastanenin de içinde olduğu sağlık kuruluşu ve okullara düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocukların da olduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Aynı BMGK üyesi ülkenin Suriye'nin kuzeyi ve kuzeybatısındaki hava saldırıları, büyük göç dalgalarına neden oldu. Suriye'de uluslararası hukukun ağır şekilde ihlalinden sorumlu bir ülke, başkalarına ders verme konumunda değildir" dedi.

Çevik, konuşmasında Esed rejimininin kimyasal silah, varil bombası, işkence, aç bırakma gibi her türlü insanlık dışı yöntemi kullanarak iktidarda kalmaya çalıştığını da kaydederek, rejimin kendi halkına karşı terör uyguladığını vurguladı.

Toplantı sırasında Suriye elçisinin Türkiye'yi suçlayan sözlerine tepki gösteren Çevik, "Her türlü insanlık suçu ve DAEŞ'in ortaya çıkışından sorumlu olan bir rejimin temsilcisi BM prensiplerine bağlılık konusunda başkalarına ders verme konumunda değildir" diye konuştu.

Çevik konuşmasında, Türkiye'nin uzun bir sınırı paylaştığı Suriye'deki olaylardan ciddi ölçüde etkilendiğini de belirterek, "Suriye'deki çatışmaların başlamasından beri Türkiye bu ülkeden ve terör örgütlerinden kaynaklanan ulusal güvenlik tehditleriyle mücadele etmektedir" dedi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Halep ve İdlib'de 5 sağlık kuruluşu ile 2 okula düzenlenen füze saldırıları sonucu çocukların da aralarında olduğu yaklaşık 50 sivilin öldüğünü açıklayarak, bu saldırıları uluslararası hukukun açık ihlali olarak değerlendirdiklerini söylemişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...