BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ramazan Günlüğü

Ramazan Günlüğü

Ey Müslümanlar! Üzerinize öyle büyük bir ay gölge vermek üzeredir ki, bu aydaki bir gece (ki bu Kadir gecesidir), bin aydan daha faydalıdır...



HADİS-İ ŞERİF Ey Müslümanlar! Üzerinize öyle büyük bir ay gölge vermek üzeredir ki, bu aydaki bir gece (ki bu Kadir gecesidir), bin aydan daha faydalıdır... HER GÜNE BİR DUA Ezan duâsı Resûlullah Efendimiz buyurdu ki: “Ey benim ümmetim. Ezan bitince şu duâyı da okuyunuz.” buyurmuştur: “Allahümme rabbe hâzihid-dâvetit-tâmmeti ves-salâtil-kâimeti âti Muhammedenil-vesîlete vel fadîlete ved-dereceter-refîate veb’ashü mekâmen mahmûdenillezî vaadtehü inneke lâ tuhlifül-mîâd. Lâ havle velâ kuvvete illâ billahil’aliyyil’azîm”. Ezan okunurken şu duâyı okuyun: “Ve ene eşhedü en lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîkeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resûlüh ve radîtü billâhî rabben ve bil-islâmi dînen ve bi Muhammedin sallallahü aleyhi ve selleme resûlen nebiyy┠Başka bir hadis-i şerifte de Resûlullah bir hadis-i şerifinde, “Her kim ezan sesi işittiği zaman, müezzin ile beraber hafifçe okusa, her harfine bin sevap verilir, bin günahı mahvolur” buyurdu. (Hayye alâ)ları duyunca bunları söylemeyip, (lâ havle velâ kuvvete illâ billâh) der. Ezandan sonra salevât getirilir. Sonra ezan duâsı okunur. İkinci (Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah) söyleyince, iki baş parmağının tırnaklarını öptükten sonra, iki göz üzerine sürmek müstehabdır. Yurdun iftar klasikleri *Ardahan’da katmer ve un helvası, Erzincan’da gasefe tatlısı, Gaziantep’te cartlak kebabı, Adana’da babagannüç, Isparta’da ise tutmaş ve oğmaş, ramazan sofralarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında Tolga Uslubaş Erzurum’da yoğurt çorbası, pastırmalı kıyma ve kadayıf dolması, Ardahan’da katmer ve un helvası, Erzincan’da gasefe ve ekşili, Kars’ta erişte pilavı, Iğdır’da revani, ramazan sofralarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. Ardahan’da ramazan ayında katmer, un helvası ve mantı çok tüketiliyor. Erzincan’da ise kayısıyla yapılan ve üzerine bolca şerbet dökülerek yenen gasefe tatlısı vazgeçilmez yemekler arasında sayılıyor. Kars’ta vatandaşların vazgeçemediği yemek ise erişte pilavı. Sulu köfte ve etli nohut da kentte tercih edilen ramazan yemeklerinden. Iğdır’da da revani, ramazan tatlısı olarak anılıyor. Nohutlu yahni, yaprak sarması ve yoğurt çorbası, ilde ramazana özgü yemekler arasında. Adana’da ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında, kebaptan sonra “içli köfte”, “analı kızlı köftesi”, Mersin’de “sini köftesi”, Hatay’da “kaytaz böreği”, “Şam oruğu” bulunuyor. Adıyaman’ın içli köftesi Adana’da “babagannüç” adıyla bilinen patlıcan salatası, Hatay’da “abugannüç” olarak hafif yemek isteyenlerce tercih ediliyor. Mersin’de ramazan sofrasının bir zamanlar vazgeçilmezi olan “sini köftesi”, orta yaşın üzerindekiler tarafından tercih ediliyor. Şanlıurfa’da lahmacun, boranı ve çiğ köfte gibi yemeklerin yanı sıra “şıllık” ve “küncülü akıt” gibi tatlılar, iftar ve sahur sofralarını süslüyor. Yemeklerin yanında ikram edilen ve sebzelerin ezilmesiyle hazırlanan “Bostana” ise iftar sofralarının meşhur salatalarından... Gaziantep ve yöresine ait, kuzu ciğeriyle yapılan cartlak kebabı, sahurda lokantalarda servis yapılıyor. Adıyaman’da içli köfte, patlıcanlı köfte, kaburga, kızartmalar ve yahni, ramazan sofralarının önemli yemekleri arasında yer alıyor. Diyarbakır’da yıllardır ramazan ayında sofraların vazgeçilmez yemeği olan kaburga dolması, ekşili güveç (meftune) ve kadayıf, bu yıl da sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kayseri’de sahurda gün boyu tok tutacağı için kete veya elde yapılan bir tür makarna olan “erişte” tercih ediliyor. Karaman’a has “calla” yemeği ise özellikle misafirin olduğu sofraların vazgeçilmezi. Aksaraylılar sahurda genellikle sac böreği ve erişte tüketiyor. İncelek tatlısı ve kuskus pilavı da sahur sofralarını süslüyor. Sivas’ta, ramazan ayında bir araya gelen kadınlar, yakınları ve komşularıyla içli köfte, sulu köfte, sarma yapıyor. Erişte, kuskus ve çeşitli meyvelerden kurutularak yapılmış hoşaf sahur yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında yer alırken, sahur sofralarında akıtma, kol böreği gibi hamur işleri de tercih ediliyor. Kırklareli’nde hamurdan yapılan umaç çorbası, közlenmiş patlıcan ve çeşitli sebze katkılı papaz yahnisi, iftar ve sahur yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bursa’nın İskender kebabı Bursa denilince akla gelen lezzetler arasında bulunan İskender kebap, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı ve pideli köfte, ramazan ayına özgü olmasa da ramazan sofralarını süsleyen yemekler arasında da ilk sırada yer alıyor. Ramazan ayında, Rize’de sofralarda muhlama, kara lahana sarması, turşu tava ve kara üzümden yapılan pepecura tatlısı gibi yöresel yemekler yerini alıyor. Bu arada, ramazan ayında Artvin’de erişte ve silor, Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon’da ise yufka ve pide sofralarda yerini alıyor. Aydın’da ramazan aylarında sofralarda en çok keşkek, yuvarlama, yavru kavurma ve sini böreği tercih ediliyor. Mahalli yemekleri oldukça zengin olan Balıkesir’de ramazan ayında yapılan yemekler arasında keşkek, kapama, metez, kaymak hamuru, tirit ve tavuklu mantı bulunuyor. Yalova’da ramazan sofralarını mahalli yemekler olarak “cevizli pide” ve “güğümde kestane” süslüyor. Ramazan gerebici, ramazan kahkesi, katmer ve peynirli künefe Kilis’in klasikleri arasında yer alıyor. Diyarbakır’da Osmanlı döneminden kalan, badem ezmesi, gaziler helvası, nişasta helvası ve kaşık helvası sofraların klasik tatlıları arasında yer alıyor. Tutmaş, oğmaş ve toyga çorbaları ile sülüklü çorba ise bir Isparta klasiği... Tahinli çörek ve serpme böreği ise Antalya’da sofralardan eksik olmayan hamur işleri. Pakistan’da bir iftar hazırlığı Ramazan ayında dünyada yardım ve dayanışma zirveye çıkıyor. Fakir halkın yüzü bu mübarek ayın gelmesiyle birlikte gülüyor. Varlıklı kişilerin yanı sıra belediyeler ve çeşitli yardım dernekleri aracılığıyla milyonlarca insan ramazan için kurulan aşevlerinde iftarını açıyor. Ramazan ayının bereketini belki de en iyi bu fotoğraf anlatıyor. Pakistan’ın Karaçi şehrinde bir caminin bahçesinde ramazan ayı boyunca itina ile hazırlanan yemekler oruçluları bekliyor. Oruç kalbin dostu Kalp hücreleri enerji yakıtı olarak glikozu ve yağ asitlerini beraberce bulabildiği durumlarda her zaman için yağ asitlerini seçer. Ramazanda açlık süresi uzadığından kalp için daha fazla yağ asidi oluşuyor demektir. Bu durumda kalp toklukta fazla istemediği bir yakıtla çalışma durumunda kalmaktadır. Yağ asitlerini yakıt olarak kullanmak daha fazla enerji demektir. Ramazanda kalp kasları tercih ettiği enerji kaynağını bolca bulmakta, adeta bayram etmektedir. Kalp kaslarında yağlanma olan birisinin yağları ramazan boyunca eriyebilir. MENKIBELER “Allah seni affetmedi...” Mâlik bin Dînâr hazretleri bir yıl hacca gitti. Haccını tamamladığı gece rüyâsında bir ses işitti; “Yâ Mâlik! Hacca gidenlerden Muhammed oğlu Abdurrahmân affedilmedi” dedi. Sabahleyin onu aramaya başladı. Sordukları kimse ona: “Aradığın kimse Kur’ân ehlidir. Her yıl hacca gelir” dediler. Araya araya onu bir köşede Kur’ân okurken buldu. Abdurrahmân onu görünce bir âh çekip bayıldı. Daha sonra şöyle dedi: “Beni rüyânda gördün. Bana, Allahü teâlânın beni affetmediğini söylemeye geldin değil mi?” Mâlik bin Dînâr hazretleri çok şaşırdı. Ona hayret edip sordu: “Sâlihlerden birine benziyorsun. Çok merak ettim. Acaba, Allahü teâlâ seni niçin affetmiyor. Ne günâh işledin?” “Bir Ramazan ayının ilk gecesi idi. İçki içip sarhoş olmuştum. Bu sırada babam beni aramış ve bir yerde yatar bulmuş. Beni çekince ben de sarhoşluktan ona vurup bir gözünü çıkarmışım. O da bana bedduâ etmiş. Ertesi günü ayılınca neler yaptığımı büyük bir üzüntü ile öğrendim. Bütün içki küplerini yok ettim. Kölelerimi âzât ettim. Yaptıklarıma pişman olup, doğru yola girdim. Her yıl böyle hacca gelir duâ ederim. Fakat, her seferinde sizin gibi birisi rüyâmda: “Allah seni affetmedi.” diye söyler.” Yorulmayan seyyah İbn-i Batuta 4 Ömür biter yol bitmez * Seyyahımız hac yolunda iki koca sene geçirir Mısır’dan bir türlü çıkamaz. Olacak bu ya, bir zamanlar Bağdat’taki nazırlar Mısırlılara takar, hesapları karışsın, sıkıntıları artsın diye hamam külhanında çalışan bir garibi (Hasîb) vali yaparlar. Ancak Hasîb Mısırı maharetle yönetir ülke zenginleşir, hayır hasenat artar, ambarlardan bereket taşar. O, yumuşak huylu bir emirdir, ikram sahibidir. Öyle ki Başkentten gelen memurlar dönmek istemez, ağırdan alırlar. Eh ceremesi de yine Valiye patlar. Halife’nin yolladığı azilname serttir: “Çıkarın onu Mısır’dan!” Lâkin adamları abartır, ülkeden çıkarmakla kalmaz, gözlerine de mil çeker, dünyasını karartırlar. El yordamı ile yürüyebilen fukara Hasib’e Bağdat’ta rastlayan Mısırlı bir şair pek hislenir. “Vah vah, neydin n’oldun” tarzında sanatlı beyitler okumaya başlar. O da valilik günlerinin tek hatırası olan yüzüğünü çıkarıp avucuna koyar. Ancak şair yüzüğü nakite çevirmeye kalkınca çarşı karışır. Sarraflar panikler saraya haber uçururlar. Zira bu kadar kıymetli bir parça sıradan insanlarda bulunamaz. Halife yüzüğün sahibinin eski valisi olduğunu öğrenince bir hoş olur. Garibin gönlünü alır ve ona Minye vilayetini bağışlar. Hasiboğulları dedeleri gibi cömertlikleri ile tanınırlar ki İbn-i Batuta bizzat şahittir buna. Mısır melikleri pazartesi ve perşembe günleri yanlarına 4 kadı alıp halkı dinler ve gereğini yaparlar. Kadıların lideri Şafii’dir, diğerleri de kendi mezheplerinin hükümlerince karar alırlar. Kadı-i kudat (baş kadı) pek adaletlidir, kimseden çekinmez, yanında emirler bile susta dururlar. Canım Kâbe Ve vakit gelir... Hac kafileleri tekbirlerle salavatlarla Fustat’ı dolanır, mahmil üzerinde şenlik yaparlar. Deveciler, nağme ve teranelerle hayvanları sürükler, peşlerinde yanık aşıklar, yalınayak çocuklar... İbn-i Batuta’nın Haremeyn sevdası nasıl alevlenir anlatılamaz. Artık onu kim tutar? İlk mola Taceddin bin Hanna’nın yaptırdığı ribatta verilir. Burada hacı adaylarını hürmetle ağırlar, para almazlar. Kutlu yolun yolcuları için Asr-ı saadetten kalan mukaddes emanetleri (Efendimizin sürme kalemini, kasesini, deri diktiği iğnesini) açar, şevklerini artırırlar. İbn-i Batuta’nın niyeti Cidde yoluyla Mekke’ye ulaşmaktır ancak Hu şehrinde (Nil kenarında bir belde) tanıştığı Şerif Ebu Muhammed adlı bir veli ona “dön” der, “dön ve seneye Şam yolunu dene!” İbn-i Batuta buralara kadar gelmişken dönmeyi yediremez. Lâkin karşısına o kadar mania çıkar ki nasıl anlata. Zorlu çöl yolculuğu, gece eşyaları paralayan sırtlanlar... İşin acı yanı yöre halkı, Memluk Türkleriyle takışır, gemileri batırırlar. Eh gemi olmadan Kızıldeniz aşılamaz. İbn-i Batuta elindekini avucundakini satar, bunları devecilere verip tekrar Kahire’ye döner, o yıl da Hacı olamaz. Ama seyahatnamesi kabarmaya başlar. Geçiş vizeyle Kınâ ve Kus kentleri günümüz şehirleri gibi düzenlidir, cadde kenarlarında merasim kıtası gibi dizilen ağaçlar gölge yapar. Şehrin hatibi Fethüddin bin Dakik o kadar fasih ve beliğ konuşur ki cümleleri şiir gibi akar. Ayzab kasabasında İmam-ı Kastalanî’ye izafe edilen mescid fevkalade nurlu ve ferahtır. Burada Şeyh Musa ve Marakeşi Hazretleri doyulmaz sohbetler yaparlar. İbni Batuta hac yolunda iki koca yılı kaybettikten sonra, Kahire’den Şam’a yönelir. Bu kez Veliyullah’ın tavsiyelerine uyar. Belbeys’in yeşil bostanlarını aşıp, Salihiye’ye varırlar. Sonrası çöldür, günlerce kum tepelerinin arasında yürür, zaman zaman Türklerin “Han” dediği kervansaraylarda kalırlar. Ahali evlerinin önündeki küpleri doldurur, yolcuları ve hayvanları suya doyururlar. Memluklar hanları kontrol altında tutar, icazesi (izin kağıdı) olmayan ne Kahire’den Şam’a geçebilir, ne de Suriye’den Mısır’a... Moğol casuslarının sızmaması için inceden tedbir alır, şüphelileri sorgularlar. Bedeviler kumda mükemmel iz sürer en küçük hareketin bile farkına varırlar.... > Devamı yarın İFTAR LEZZETİ Şeftali kebabı Malzemesi: * 250 gram kuzu kıyması, * 250 gram dana kıyması, * 250 gram soğan, * Yarım demet maydanoz, * 1 çay kaşığı karabiber, * 1 kg. içyağı (kuzu) Hazırlanışı: Soğan ve maydanoz ince kıyılır. Kıymanın içine kenarda bekletilen bütün malzeme ilave edilerek yoğrulur. İç yağına başparmak kalınlığında ve uzunluğunda sıkıca köfte formunda sarılan kebap, hafif ateşle yanan kömürde pişirilir ve sıcak servis yapılır.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 103310
    % -1.48
  • 5.471
    % -0.15
  • 6.2116
    % -0.1
  • 7.2201
    % -0.63
  • 228.954
    % -0.48
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT