Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İran’dan Suriye çıkışı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İran’dan Suriye çıkışı

DÜNYA Haberleri  / AA

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suriye’deki krize siyasi çözüm bulunmasını ve herkesin bombardımanları durdurmasını istedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suriye'de herkesin bombardımanı durdurması gerektiğini söyledi. Zarif, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nde konuştu.
İnsan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uygulanan ülkenin İran değil "Yemen'i bombalayan Suudi Arabistan" olması gerektiğini savunan Zarif, Avrupa ile insan hakları ile ilgili diyaloğa girmek istediklerini dile getirdi.
Zarif, "Avrupa ile insan hakları ile ilgili olarak diyaloğa girmek istiyoruz. Ama bu karşılıklı olmalı. Bir monolog ya da öğüt verme olmamalı" dedi.
Bölgedeki sorunun, mezhep ya da din kaynaklı olduğu yönündeki anlayışın gerçeği yansıtmadığını savunan Zarif, yaşananların belirli ülkelerin Saddam Hüseyin'in ardından bölgede yeni bir denge kurma çabasıyla ilgili olduğunu kaydetti.
Suriye'de ateşkes istediklerini belirten Zarif, bu yönde daha önce planlar açıkladıklarını ancak kabul edilmediğini anlattı.

- "Rusya, saldırlarla pazarlık için zaman kazanmaya çalışıyor"
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok ise konuşmasında Suriye'deki son gelişmelerle ilgili Rusya'yı suçladı.
İnsanların ölmeye devam ettiğini söyleyen Brok, "Bunun bir sebebi de vekalet savaşları. Kimin kimden daha az hatalı olduğunu söyleyemeyeceğim. Dramatik durum ve insani trajediler karşısında mümkün olan en kısa sürede bir çözüm bulmalıyız. Rusya'nın pazarlık zemini oluşturmak için zaman kazanmaya dönük bir müdahalesi var. Bu da mümkün olan en kısa sürede çözüm bulmayı zorlaştırıyor ve daha fazla insani trajedilere neden oluyor" dedi.

- "Herkes bombardımanı durdurmalı"
İran Dışişleri Bakanı Zarif ve Brok daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Brok, "Suriye muhalefetine dönük bombardımanın durdurulması gerektiğine inanıyoruz. Saldırılar, müzakereler için zaman kazanma olmamalı. Müzakerelere derhal başlamalıyız. Bu hem insani trajediler açısından iyi değil hem de bir anlaşmaya varmak için adil değil" diye konuştu.
Zarif'in "Suriye'de ateşkes sağlanması için 3 ay önce çağrı yaptıkları" yönündeki açıklaması üzerine Brok, "O halde Rusya'yı ve diğerlerini bombardımanı durdurmaya çağırın" dedi. Zarif'in yanıtı ise "Herkes (bombardımanı) durdurmalı" oldu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...