4K televizyon alacaklar bunlara dikkat edin!

Düzenleyen: / Kaynak: TeknoKulis
4K televizyon alacaklar bunlara dikkat edin!

TEKNOLOJİ Haberleri  / TeknoKulis

UHD (4K) televizyon satın alıp 4K yayınlardan mahrum kalmak istemiyorsanız haberimizi okuyun.

Birkaç senedir son tüketiciyle buluşan 4K çözünürlükteki (3840 × 2160) UHD televizyonlar yaygınlaşmaya devam ediyor. Henüz test yayını yapan TRT 4K dışında televizyon yayını yok ancak internetteki 4K içerik sayısı hızlı bir şekilde artıyor. 4K filmler ise Bluray olarak satışa sunulmaya başladı. Yeni nesil medya oynatıcıları ve oyun konsollarında 4K artık standart bir özellik oldu.

TRT öncülük ediyor 

Full HD yayın çözünürlüğünün 4 katı daha yüksek bir çözünürlük sunan 4K televizyon yayınları konusunda ülkemizde ilk adımı TRT attı. TRT 4K kanalı UHD (4K) çözünürlükte test yayınlarına Türksat üzerinden 2015 Şubat'ta başladı. Şu anda dünyada Türkiye dışında Güney Kore, Japonya ve İspanya'da UHD yayınlara başlandı.

Fiyatları makul seviyelere inen UHD 4K televizyon alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var.

Bunlara dikkat edin 

Öncelikle UHD (4K) yayınları izleyebilmek için televizyonunuzun belli standartları karşılıyor olması gerekiyor. Genel olarak UHD cihaz ve yayın standartların belirlenmesi üzerine çalışan iki öncü kuruluş bulunuyor. Bunlar, Digital Europe ve Digital Video Broadcasting (DVB).

60p değilse almayın! 

En üst standartları sağlayan bir 4K TV satın aldığınızda mevcut yayınları izlemekte hiç bir sorun yaşamazsınız. Satın alacağınız 4K TV paneli saniyede 60p'ye kadar olan resim sayısını işleyebiliyorsa daha düşük olan 24p/30p ve 50p gibi tüm yayınları izleyebilirsiniz. Ancak 4K TV'nizin alıcısı 30p'ye kadar olan resim sayısını işleyebiliyorsa 60p/50p olan yayınları izleyemezsiniz. Şu anda TRT 4K kanalı 50p değerinde yayın yapıyor ve televizyonunuz 50p resim işleyemiyorsa bu yayınları izlemeniz mümkün değil. İlerleyen dönemde 4K (UHD) sinema kanallarının 60p olarak yayın yapması öngörülüyor. Siz de ileride 4K (UHD) televizyon yayınlarını sorunsuz bir şekilde izlemek istiyorsanız mutlaka 60p değerinde resim işleyebilen bir 4K (UHD) televizyon tercih edin.

Piyasada satılan UHD (4K) televizyonların bazıları 25/30p değerinde olduğu için mevcut yayınlar izlenemiyor.

Dahili uydu alıcısı 4K olmalı 

Diğer bir sorun ise dahili uydu alıcılarında ortaya çıkıyor. TRT 4K yayını uydudan ücretsiz olarak yapılıyor. Ancak televizyonunuz 4K olması bu yayını izlemeniz için yeterli olmayabilir. Eğer televizyonun dahili uydu alıcısı 4K desteği sunmuyorsa TRT 4K ve bundan sonraki 4K televizyon yayınlarını izleyemezsiniz. Şu anda piyasada dahili uydu alıcısı 4K desteği sunmayan 4K televizyonlar satılmakta.

Bu sorunu ancak harici 4K destekli bir uydu alıcısı satın alarak çözebilirsiniz.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: TeknoKulis
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...