Anadolu Kıtası, Avrupa'yı solladı

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
Anadolu Kıtası, Avrupa'yı solladı

Ekonomi Haberleri  / Sabah

İstanbul'un Anadolu yakasındaki konut fiyatları, Avrupa yakasını geçti. Markalı konutların değeri geçen yıla göre % 8.84 yükseldi.

Türkiye İş Bankası'nın desteği ile Reidin ve GYODER tarafından hazırlanan Yeni Konut Fiyat Endeksi'nin ocak verisi yayınlandı. Buna göre, ocakta markalı konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.48, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8.84 arttı. Anadolu yakası yüzde 0.57 artış oranıyla yüzde 0.42 artış gösteren Avrupa yakasının önünde. Geçtiğimiz ay, 1+1 konutların fiyatı yüzde 0.30 artarken, 2+1'lerde bu oran 0.35, 3+1'lerde yüzde 0.79, 4+1'lerde ise yüzde 0.07 oranında gerçekleşti. 

TÜKETİCİ 3+1'İ TERCİH ETTİ 
Endekse göre ocakta satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 84'ü bitmiş konut stoklarından, yüzde 16'sı ise bitmemiş konut stoklarından oluşuyor. İstanbul Asya yakasında satılan konutların yüzde 20'si; Avrupa yakasında satılan konutların ise yüzde 14'ü bitmiş konut stoklarından oluşuyor. Ocakta markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 34'lük (son 6 aylık ortalama yüzde 39) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 konut tipleri ile ortalama 139 metrekare büyüklüğe sahip konutlar öne çıktı. Ocak 2016'da ise rakamların en fazla yükseldiği şehir Bursa oldu. 

 BANKA KREDİLİ SATIŞ YÜZDE 40
 Ocakta markalı projeler kapsamındaki konutların yüzde 99.6'lık kısmı yüzde 1, yüzde 0.4'lük kısmı ise yüzde 18 KDV oranı üzerinden satıldı. Markalı projelerden konut satın alan tüketicilerin ocakta peşinat kullanım oranı yüzde 28, banka kredisi kullanım oranı yüzde 40 ve senet kullanım oranı yüzde 32 oldu. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...